sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HOE PRINCIPES KIEZERS WEGLOKKEN

leave a comment »

Honderd jaar geleden stierven miljoenen jongens de meest verschrikkelijke doden in de meest verschrikkelijkste omstandigheden. Jongens voor wie het echte leven nog moest beginnen offerden het kostbaarste wat zij bezaten omdat hun leiders te dom, te eigenwijs, te opportunistisch waren.
Dat was toen. De Eerste Wereldoorlog had voorkomen kunnen worden. De Duitse keizer bijvoorbeeld had Wenen moeten intomen. En waarom had Frankrijk zijn lot aan Rusland verbonden? Maar nee, kortzichtige belangen wonnen het van inzicht, wijsheid. De gevolgen zijn bekend. Rijken gingen ten onder, een Tweede Wereldoorlog volgde .

Achteraf is het makkelijk praten. Maar feiten zijn feiten. Zekerheden zijn ingebouwd. De Koude Oorlog is achter de rug. In 2008 ontspoorde de economie. In één klap wordt duidelijk dat er niets is geleerd. Steeds weer worden de eenzelfde soort domme, stomme fouten gemaakt. Was het maar pure slechtheid die speelt. Het zijn verkeerd begrepen eigenbelang, opportunisme, kortzichtigheid, verkeerde uitgangspunten. En hebzucht, natuurlijk.
Opnieuw pakt de VVD twee zetels. Maurice de Hond laat erop Peil.nl. geen twijfel over bestaan. De strategie van de twee communicerende vaten werkt. Vijf jaar geleden ontdekte een strateeg al dat de liberalen bij de PVV van Geert Wilders moesten zijn om stemmen op te halen, met als resultaat het gedoogkabinet dat na twee jaar ophield te bestaan. Voor het eerst schaamde ik me voor het land.

De partij van premier Mark Rutte voer er wonderwel bij. Maalde er ook niet om, hoe zij eerste werd, als ze maar eerste werd. In 2012 won de VVD met overmacht de Tweede Kamerverkiezingen. Eigenlijk was er maar één probleempje. Op links had de PvdA eenzelfde truc via concurrent SP verzilverd. Dus meenden de VVD/PvdA-prominenten dat zij samen verder moesten. Het kabinet-Rutte II was geboren.
Drie verkiezingen later zijn VVD en PvdA de wanhoop nabij. Kiezers liepen massaal weg, boos als ze waren over het beleid van gebroken beloftes. Bovendien wilde de economie nog altijd niet echt vlotten. De teloorgang leek niet terug te draaien, tenzij…… Dus verlieten de twee regeringspartijen zich op de successtrategie van drie jaar geleden.

En zo waar, het werkt. Geert Wilders ziet met lede ogen hoe VVD-principes zijn kiezers weglokken. Opvang in de eigen regio. Aanzuigende werking. Geen bed, bad en brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar wel aanscherping van het uitzettingsbeleid. Het land is vol. Intussen verdrinken honderden, misschien wel duizenden vluchtelingen in de Middellandse Zee. Anderen worden opgejaagd, misbruikt, beroofd. De Europese Unie is een tien puntenplan overeengekomen voor de opvang van bootvluchtelingen en de aanpak van smokkelaars.

In Den Haag op de burelen van het VVD-secretariaat ballen doorgewinterde liberalen de vuisten. “Heb je De Hond gehoord? Peil.nl gezien? Het gaat goed zo”. Verkiezingen zien ze weer met vertrouwen tegemoet. Bij de PvdA zijn ze minder enthousiast, maar met 14 Tweede Kamerzetels in de peiling begin je daar ook niet aan. Ten koste van alles moeten nieuwe verkiezingen voorkomen worden.

Nederland, anno 2015. Elders zal het niet anders zijn. Principes zouden de inzet zijn. Geert Wilders is het politieke exportproduct, Rechts rabiaat, zijn unique sellingpoint. Intussen weigert het steenrijke Duitsland te investeren in de economie. Staat Griekenland opnieuw op instorten. Dreigt Rusland. Vechten strijdgroepen hun oorlogen uit in het Midden-Oosten, in Afrika en zoeken miljoenen ontheemden wanhopig naar een bed, een bad, een brood. Het liefst daar, waar het een beetje veilig is.
Het punt is, mensen sterven. Bij de VVD verkneukelen de strategen zich al over de volgende verkiezingswinst.

Written by sjonkritmeester

April 20, 2015 at 7:46 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: