sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

AH, WAT ZAL HALBE BOOS WEZEN

leave a comment »

Eigenlijk heeft de PvdA nog maar één kans, wil zij de kabinetsrit met de VVD uitzitten. Toegegeven, nu al toont de partij aan te beschikken over ongekende krachten. Zelfbeheersing, tact, slikken en buigen. Samsom en de zijnen hebben de wapens zich eigen gemaakt. Of het genoeg is, is echter de vraag.

Punt is, de Vrij Nederlandredacteuren Max van Weezel en Thijs Boer kunnen wel eens gelijk hebben. VVD-fractieleider Halbe Zijlsrtra zou de drijvende kracht zijn achter de aanscherping van het asielzoekersbeleid. Voor de liberaal is het spel van geven en nemen voorbij. Hij laat zich niet nog een keer piepelen. Bovendien hebben de strategen laten weten dat dit voor zijn partij een prima moment voor partnerruil is.

Helaas, voor Halbe Zijlstra houdt premier Mark Rutte juist wel van het spel. De polder zit hem als gegoten. De premier blijft de marketingman, de verkoper, de prater. De inhoud komt voor hem op de tweede plaats. Hij kiest voor vertrouwen en neemt daarbij de losse endjes voor lief. Bovendien wil hij de eerste politicus in de 21ste eeuw zijn die een kabinet ongeschonden naar de eindstreep brengt.

Zijlstra contra Rutte. De strenge scherpslijper contra de gemoedelijke polderaar. De VVD-fractieleider heeft de rechtse kiezer in het vizier. Wil toeslaan nu het kan. Immers, de VVD staat sterk, de PvdA ligt op de grond, de groei van de SP stagneert. Intussen weet je het maar nooit. De invloed van Piketty werkt door. De studentenactie tegen het rendementsdenken heeft meer impact dan hij had gedacht.

Dit staat de PvdA te doen: Een wig drijven in de VVD-gelederen. Het spel slim spelen. De ervaring het werk laten doen. Dikke, dikke vrinden met Mark worden. Hem groot maken. Beetje manipuleren. De loftrompet over hem steken.

Ah, wat zal Halbe boos wezen. Dat wordt knetteren in de VVD-tent. Ruzie! Zoals bekend, heeft de kiezer daar een enorme hekel aan. Dus echt, het is PvdA’s enige kans.

Written by sjonkritmeester

April 24, 2015 at 12:12 am

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: