sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DAN KAN WILLIAM KEIZER WORDEN

leave a comment »

In het Verenigd Koninkrijk gaan de Conservatieven en Labour nek-aan-nek. Op 7 mei kiezen de Britten de 650 leden van het Lagerhuis. Geen peil is te trekken op de uitslag. Wel voorzien de meeste experts dat geen partij de vereiste 626 zetels in het Lagerhuis haalt. Dus is op z’n minst een derde partij nodig, net als in 2010.

Stel, dat de Conservatieven de verkiezingen winnen. Zoals de peilingen nu aangeven, haalt zelfs een coalitie met de Liberaal-Democraten het niet, en is de Noord-Ierse DUP (anti-homo, anti-abortus) nodig voor de meerderheid. Labour staat er nauwelijks beter voor. De socialisten zijn op hun beurt afhankelijk van de Schotse Nationale Partij die zoals bekend uit het Verenigd Koninkrijk wil.

Dan is er nog het puntje dat premier Cameron de kiezers een referendum heeft toegezegd over de plaats van het Verenigd Koninkrijk in de EU. Recente peilingen wijzen op een duidelijke steun voor het EU-lidmaatschap. Maar elk referendum heeft zijn eigen dynamiek. Veel hangt af van de economie. In elk geval kunnen de Britten zo maar besluiten eruit te stappen, en God weet wat de Schotten vervolgens doen.

Één plus één is twee. Van het eens zo machtige Verenigd Koninkrijk is sowieso nog maar heel weinig over. Wat Europa betreft, hangen de Britten er sinds mensenheugenis een beetje bij. Inmiddels kraken de twee grote partijen in hun voegen. De Schotten zien meer in Europa. De Conservatieven lijken toch al als twee druppels water op de Republikeinen van de Verenigde Staten. The Londense City is de Europese dependance van Wall Street.

De hang naar vroeger is er in Londen niet minder om. Dus, wat let Cameron eigenlijk om het Verenigd Koninkrijk op te doeken en het restant aan te melden als de 51ste staat van de Verenigde Staten van Amerika? Kan prins William mooi keizer worden, want naar het schijnt, voelen ze aan de overkant van de oceaan weer veel voor een erfelijke monarchie.

Written by sjonkritmeester

April 26, 2015 at 10:21 pm

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: