sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

TWEESTATENOPLOSSING BLIJFT HEILIG

leave a comment »

“Israёli’s en Palestijnen leven te dicht op elkaar. Een complete scheiding is onmogelijk. Dus laten we het Hek afbreken en terugkeren naar het idee van een confederatie. Naar samenwerking tussen twee onafhankelijke staten met elk een eigen regering en parlement. En met gedeelde instituties voor zaken van algemeen belang zoals de waterverdeling, milieu en politie”.

De oud-onderhandelaar voor Israёl en staatssecretaris van buitenlandse zaken in het kabinet-Rabin, Yossi Beilin gooide het balletje op in The New York Times van 14 mei, en herinnerde daarbij aan het idee waarover hij ten tijde van de Oslo-akkoorden in 1993 sprak met zijn Palestijnse collega Faisal al-Hoesseini.

Een confederatie dus? Je zou ook kunnen denken aan het voorbeeld van Oostenrijk-Hongaarse Dubbelmonarchie. Maar helaas, in Oslo is de twee statenoplossing heilig verklaard, en sindsdien is daar geen verandering in gekomen. De Israёlische regeringen van Likoedpremier Benjamin Netanyahu geloven er ook niet in. De Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas aanvaardt de idee, als aan zijn voorwaarden wordt voldaan. Hamas ziet de twee statenoplossing op zijn best als tussenstap.

Vrede, ook na honderd jaar, is pas mogelijk als de strijdende partijen vrede willen. Daar lijkt op dit moment geen sprake van. Dus lijkt ook de poging van Yossi Beilin gedoemd te stranden voordat zij kon landen. Toch is De Krant met een Mening er allang van overtuigd dat een regeling in die richting moet worden gezocht, met als uitgangspunt: Geef Joden en Palestijnen wat zij hebben willen, het oude Britse mandaatgebied Palestina ten westen van de Jordaanoever.

Is er sowieso een kans? Na de Gaza-oorlog van vorig jaar waarbij 2100 Palestijnen omkwamen, zijn de verhoudingen alleen maar verhard. Israёl mag de politieke en militaire overhand hebben. Buiten zicht zijn de contacten tussen Egyptische, Jordanese, Saoedi-Arabische en Israёlische diplomaten. De Palestijnen ruiken de overwinning en voelen zich gesteund, nu de Europese Unie op het punt staat Palestina te erkennen. De moslimgemeenschap mag tot op het bot verdeeld zijn. Wat Israёl betreft, is zij het wel eens: Joden zijn indringers. Palestina behoort de Palestijnen toe. Het Midden-Oosten is moslimgebied.

Intussen blijven de 4 miljoen Palestijnse vluchtelingen, de Joodse nederzettingen, de status van Jeruzalem en de veiligheidssituatie onoverkomelijke struikelblokken. Er zijn praatgroepen van Joden en moslims die proberen tot elkaar te komen. Veel moslims zien de Rotterdamse burgemeester als een verrader. Na de aanslagen in Parijs en Kopenhagen realiseren docenten in West-Europa zich plotseling dat moslimleerlingen anti-Israёl zijn en van Joden niets weten willen. Het zijn die docenten die die jongeren moeten bijspijkeren, hen leren dat Joden ook mensen zijn. Ze zullen de beste bedoelingen hebben.

De Volkskrant biedt maandag 18 mei een paginagroot verhaal. Daarin pleiten radicaliseringexperts ervoor islamitische activisten meer ruimte te geven. “De samenleving heeft behoefte aan dwarse denkers wier opvattingen pijn doen. Die prikkelen en vernieuwen. Ga de discussie aan. Democratie is besmettelijk”, aldus de redenering.

De dialoog aangaan dus met activisten als de rapper Rachid al Ghazaoui, alias Appa, met de voormalige leider van de Arabisch-Europese Liga en oprichter van Movement X , Dyab Abou Jahjah , en met Abulkasim al-Jaberi van ‘Fuck de koning’.

Misschien hebben de experts een punt. Is Appa de alter ego van Arnon Grunberg. Blijkt Jahjah de reïncarnatie van Gerard Reve en schuilt in Abulkasim al-Jaberi de betere ik van Geert Wilders. Dwarse denkers zijn het in elk geval. Of ze ontvankelijk zijn voor de democratische wetten, is weer een ander verhaal. Hoe het zij, vrijheid van meningsuiting is er ook voor hen. “Ze hoeven alleen maar afstand te nemen van de gewelddadige jihad”, bezweren de radicaliseringexperts..

Of je het nu antizionisme of antisemitisme noemt. Vrije, dwarse geesten van het kaliber Appa (‘Zionistische honden), Jahjah (‘Ik bouw geen bruggen met zionisten’) en al-Jaberi (‘Fuck, fuck, fuck de apartheidsstraat Israёl’) zullen wellicht de ontevredenen enthousiasmeren. Met vrede en democratie hebben zij niets van doen.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

May 18, 2015 at 7:55 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: