sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VEERTIGDUIZEND EURO IS VEEL GELD

leave a comment »

En nu stelt hij een luxe uitgave van Mein Kampf ten toon. Is het portret van Adolf Hitler met daaronder diens handtekening goed zichtbaar. Bovendien bevat het verboden boek een handgeschreven boodschap van de Führer. “Gesigneerde exemplaren”, meldt De Telegraaf, zijn veel geld waard. Zo heeft een liefhebber onlangs op een veiling in Los Angeles 40.000 euro betaald”.

Tegen de eigenaar van Totalarian Art Gallery, Michiel van Eyck, loopt nog een rechtszaak in hoger beroep. In eerste instantie achtte de rechter de verkoop van Mein Kampf strafbaar, maar verbond er geen consequenties aan.

Geen idee of het protest van de Bond van Antifascisten en Federatief Joods Nederland dit keer meer effect sorteert. “Het is mooie reclame”, zal de galeriehouder opnieuw denken. Als het een beetje meezit, mag hij misschien wel weer zijn opwachting maken bij Nieuwsuur of Jeroen Pauw.

Sowieso krijgt de bedoeling van de Amsterdamse galeriehouder een extra dimensie. Aanvankelijk deed hij een beroep op het recht van vrije meningsuiting, en stelde dat de verkoop van Mein Kampf voor hem een erezaak is. Het verbod staat voor hem gelijk aan censuur.

De heer Van Eyck beweert dat het gesigneerde exemplaar niet voor de verkoop is bestemd. Maar ach, de galeriehouder kan maar beter eerlijk zijn. Veertigduizend euro is niet niks, best wel veel geld. Om enig principe gaat het in elk geval niet, tenzij hij geld verdienen als het hogere goed beschouwt. En, toegegeven, dat zou zo maar kunnen.

Written by sjonkritmeester

May 26, 2015 at 12:35 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: