sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ZODAT A’DAM ZICH KAN UITSPREKEN

leave a comment »

De wereld is er allang gewend aan. Een stedenband beoogt relaties tussen steden te verbeteren, elkaar te ondersteunen, te leren kennen, begrip te kweken. Gisteren kondigde het gemeentebestuur van Amsterdam aan zo’n band te willen smeden met Tel Aviv in Israёl en Ramallah op de westelijke Jordaanoever.

Zes Palestijnse organisaties veroordelen het voorstel. Zij willen van geen banden weten. Zij zijn tegen en eisen een referendum zodat alle Amsterdammers zich kunnen uitspreken. Om hun eisen kracht bij te zetten demonstreren zij vanavond voor de Stopera.

De organisaties staan trouwens niet alleen. “Het is absurd. Ramallah is een goedmakertje. Een stedenband met een Israёische stad druist in tegen alles waarvoor het tolerante Amsterdam staat”, citeert Het Parool een verontwaardigde Rutger Groot Wassink, fractieleider van GroenLinks in de gemeenteraad.

Wat moet je ervan zeggen. Het is medio 2015. Tel Aviv staat bekend als een open, progressieve stad. Nog altijd geloof ik dat een meerderheid zich realiseert dat de democratie Israёl niet zomaar kan worden weggezet als een racistische apartheidsstaat die uit is op de vernietiging van het Palestijnse volk. En daarom is een referendum misschien zo’n gek idee nog niet.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

June 18, 2015 at 12:08 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: