sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

PRESIDENT VAN ALLE AMERIKANEN

leave a comment »

Het is begrijpelijk dat de Amerikaanse president Barack Obama probeert de moordpartij in Charleston, South Carolina in verband te brengen met het wapenbezit. “Opnieuw zijn onschuldigen gedood omdat iemand die zijn woede wil koelen zonder veel moeite een wapen kan bemachtigen”.

De president sprak nadat de 21-jarige Dylann Roof 9 Afro-Amerikanen had doodgeschoten in een Methodistenkerk, die dateert van 1891 en geldt als het centrum van de Afro-Amerikaanse kerkgemeenschappen. South Carolina geldt als een staat waar het racisme welig tiert. Zo zouden er tenminste 19 haatgeroepen zijn geregistreerd waaronder tenminste twee cellen van de beruchte organisatie Ku Klux Clan. Onlangs was er grote opschudding toen een blanke politie-agent een zwarte man in zijn rug schoot.

Je zou verwachten dat de eerste zwarte president van de Verenigde Staten het racisme met een rechtse directe aan de kaak zou stellen. Redenen genoeg. Niet alleen wijzen uitspraken van de moordenaar in die richting. Op Facebook draagt hij een jack met daarop twee vlaggen, één van de apartheidsstaat Zuid-Afrika en één van Rhodesiё.

Maar nee, je bent nu eenmaal president van alle Amerikanen, ook als je Barack Obama heet. Uiterste voorzichtigheid is geboden. Het afgelopen jaar heeft overduidelijk aangetoond hoe zeer het racisme in de Amerikaanse samenleving is verweven, nauw verbonden is met de grote sociale problemen, waaronder de armoede, criminaliteit, drugsgebruik, werkloosheid. Hoe racisme Amerika nog altijd verdeelt.

Aan Barack Obama, is de afgelopen zes jaar wel gebleken, is het leggen van verbanden wel toevertrouwd. Dus trok hij die andere misstand erbij, het enorme wapenbezit. Immers, haatgroepen zijn zoals bekend groot voorstander van dat recht, vastgelegd in het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

June 19, 2015 at 12:21 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: