sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

STAP OP WEG NAAR ÉÉN EUROPA

leave a comment »

Mr. Laurens Jan Brinkhorst is een D66’er van het eerste uur, een liberaal, 78 jaar inmiddels. Ruim dertig jaar was hij een prominent politicus, nooit ver weg van de macht. Een overtuigder Europeaan zal er in dit land nog altijd moeilijk te vinden zijn. De euro zag hij als een stap, op weg naar een federaal Europa.

Die Brinkhorst, vader van prinses Laurentien, was tien jaar geleden minister van economische zaken in het tweede kabinet Balkenende. Het land dreigde nee te stemmen tegen het voorstel voor een Verdrag tot vaststelling van een Europese Grondwet. Waarop de bewindsman in actie kwam en waarschuwde voor de valse argumenten van de tegenstanders en de afschuwelijke gevolgen bij een nee: ”Op den duur gaat dan het licht uit en zit het land op slot”.

Het prominente D66-lid, mr. Brinkhorst, kan model staan voor massa’s 21ste eeuwse liberalen. Van hen kun je veel zeggen, maar niet dat zij lijden aan de ziekte van twijfel over het eigen gelijk. Europa zal neoliberaal zijn of niet. Nederland stemde op 1 juni 2005 tegen het Verdrag. Niet lang daarna ging het economische licht uit. Het land zat op slot. Dat de Grieken het maar weten.

Written by sjonkritmeester

June 20, 2015 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: