sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

LAAT MEMPHIS HEEL, OP Z’N MINST

leave a comment »

Feit is dat landskampioen PSV de 21-jarige Memphis Depay voor een recordbedrag heeft verkocht aan het grote Manchester United. Coach Louis van Gaal wilde hem maar wat graag hebben, zeker na het wereldkampioenschap voetbal in Braziliё waar de aanvaller als supersub zijn grote kwaliteiten toonde.

Een lieveling is hij van het PSV-publiek. Niet alleen vanwege de voortdurende dreiging, zijn vrije traptechniek en drive om beter te worden; wat vooral speelde, was Memphis’ wens om met de Eindhovense club kampioen te worden. Dààr ging hij voor. Dààr zette hij zich voor in.

Ik weet niet hoe hij was als kind, maar zag hem het afgelopen jaar vaak genoeg om spelplezier te zien, inzet en talent. In de Volkskrant had Willem Vissers Kerstmis vorig jaar een prachtig interview. “Memphis is niet perfect. Heeft zo zijn problemen. Zijn vader liet hem in de steek. Hij heeft geld. Is bezig met volwassen worden, zich een houding te geven”.

Niet elk optreden is een succes. Wat wil je? Als aankomende ster moet je de juiste wapens vinden. Het valt echter niet mee om te ervaren hoe mensen die jou niet kennen, neerzetten. Je schrikt van voormalig PSV-coach, Ronald Koeman en sterscout Henk Grim. De Britse Daily Mirror citeert Koeman: “Memphis is het geld niet waard. Hij heeft nog veel te leren”. En Grim: “Ik heb hem bij de jeugd zien spelen: Gedrag, een nul. Ik zou hem nooit aanbevelen”.

Goedbedoeld is de column in PSV magazine van cabaretier Theo Maassen, wereldberoemd in Nederland. Theo is getrouwd met een psychologe. Hij is een fan, vindt Memphis geweldig, maar mist spelplezier. Hij ziet verbittering, en weet waarom. “Memphis”, schrijft de cabaretier, “wil zijn vader duidelijk maken dat hij bestaat”. Theo wil dat Memphis gelukkig wordt.

Misschien heeft de cabaretier een punt. Misschien heeft hij er met zijn vrouw over gesproken. De vraag is waarom hij Memphis in zijn ziel wil raken? Ga met hem praten, schrijf een brief. Maar maak het niet publiek als je echt een kwetsbare jongen in hem ziet.

Waarom kiezen drie volwassen mannen juist Memphis uit? Het kan niet anders. De drie zijn ervan overtuigd dat hij het ìn zich heeft een hele grote te worden, misschien wel het voetbalwonder is dat Nederland wereldkampioen kan maken. Op het veld krijgt Memphis het moeilijk genoeg. Vandaar, een welgemeend advies: Laat hem heel, op z’n minst.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

June 23, 2015 at 12:10 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: