sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DAN IS HET NEDERLAND VAN VNO ÀF

leave a comment »

Hans de Boer is de naam, 60 jaar, voorzitter van de werkgevers. Het land dacht dat ene Wientjes er nog zat. Nou, daar maken we een einde aan zoals we dat gewend zijn. Met één grote klap. Zo zet je jezelf op de kaart. Lik op stuk. Recht voor zijn raap. Niet kleinzerig zijn. Gewoon, zeggen wat je vindt. En dat allemaal voor het grote doel, de perfectionering van een liberaalkapitalistisch Nederland.

“Labbekakken zijn de bijstandsgerechtigden. De uitkeringen moeten omlaag”, zegt De Boer in een levensgroot de Volkskrantinterview. De voorzitter van het VNO/NCW kondigt het zelf aan: “Ze zullen over me heen vallen. Me een rechtse bal vinden”.

Waarop hij zijn gelijk kreeg. Boze bellers. Boze lezers. Zelfs premier Rutte vond dat de werkgeversvoorzitter zich ongelukkig had uitgedrukt. Intussen was Hans onvindbaar in Duitsland waar hem een belangrijke afspraak wachtte. Biertje inbegrepen, net als een goed verzorgde lunch.

Op weg naar huis nam hij de tijd om te reageren. “Ik heb het woord labbekak in die context niet moeten gebruiken. Ik heb niemand willen kwetsen, maar de uitkeringen moeten wel omlaag”, gooide de dwarse Fries het nodige zout in de diepe wonde die zijn woorden hadden blootgelegd. En passant zette hij zich ook nog eens neer als rechtse Marxist waarmee hij in elk geval aantoonde de Nederlandse taal niet helemaal meester te zijn.

Hans de Boer, voorzitter van VNO/NCW. Vriend en vijand zijn het erover eens. Een machtiger lobby dan die van de werkgevers is er niet in het land. De vakbond is geen concurrent meer. Waar de werkgeversvoorzitter tegenaan hikt, zijn de laatste restanten van het verzorgingsmodel. Die moeten eruit. Dat varkentje, heeft de dwarse Fries zich stellig voorgenomen, zal hij wassen. Want dan is zijn Nederland pas af.

Written by sjonkritmeester

June 25, 2015 at 12:20 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: