sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

MÉÉR KEYNES, EN SNEL ALSJEBLIEFT

leave a comment »

Premier Alexis Tsipras kan het referendum winnen, de held worden van de linkse Grieken. In een Grexit geloof ik niet. De EU heeft geen keus, zal Griekenland binnenboord moeten zien te houden. Zo niet links-, dan toch rechtsom.

Maar stel dat Syriza verliest. De peilingen houden het in elk geval voor mogelijk. Dan wint het Europa van de begrotingsnormen, van bezuinigingen, van het oplappen van de economie ten koste van de miljoenen die hun baan zijn kwijtgeraakt. Dan heeft de Duitse minister van financiёn Wolfgang Schäuble zich bewezen als de sterke man.

Ja, dus. Het klinkt de Zijlstra’s, de Buma’s, Pechtolds nu al als muziek in de oren. Dat zal ze leren de Syriza-amateurs. Mooi meegenomen is ook dat de Amerikaanse Nobelprijswinnaars en Keynesianen Paul Krugman en Joseph Stiglitz een lesje krijgen met hun dringende advies om nee te stemmen.

Ja, dus. Rondedansjes vinden plaats in Brussel, in Den Haag, in Berlijn natuurlijk. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zoent van pure vreugde Jeroen Dijsselbloem vol op de mond. Waarop het grote spel pas echt begint, en al snel zal blijken dat er voor Europa niets anders opzit dan de opvolgers van Tsipras en Varoufakis verregaand tegemoet te komen. Het IMF-rapport spreekt voor zich: De schulden moeten gesaneerd worden. Meer Keynes. Snel alsjeblieft.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

July 3, 2015 at 10:32 pm

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: