sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

BEZIELD VAN HET EUROPESE IDEAAL

leave a comment »

Dat de Grieken stumpers zijn, luilakken, bedriegers, verkwisters die afspraken niet nakomen, mag inmiddels bekend worden versteld. Ondankbaar zijn zij ook nog. Ach, vraag het de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt.

Het Europese Parlement in Straatsburg zindert nòg na, na de tirade van Verhofstadt tegen de Griekse premier Alexis Tsipras. Het is trouwens niet de eerste keer dat de Belgische oud-premier zich liet gaan. Anderhalf jaar geleden richtte hij zich tot de Oekraїense demonstranten op het Maidanplein in Kiev. Beloofde gouden Europese democratische bergen beloofde en bezwoer hen door te zetten. Waarop de Oekraїners de president afzetten, het Rusland van Poetin de Krim annexeerde en Russische gezinde opstandelingen het oosten ontregelden.

Kiev en Straatsburg toonden aan dat Verhofstadt niet zo maar een politicus is, een oud-premier of Europarlementariёr. Hij is een revolutionair, bezield van het Europese ideaal. Verhofstadts Europa moet wel liberaalkapitalistisch zijn.

Het spreekt voor zich dat Alexis Tsipras, de leider van het radicaal-linkse Syriza, in het verhaal van de revolutionair Verhofstadt niet past. Een politicus nota bene op het communistische af die de kiezers niet voor voldongen feiten plaatst, maar hen eerst om toestemming vraagt. Nee, van dat soort lieden krijgt de Belgische oud-premier de bibbers. En gezien de reacties in Straatsburg, is hij bij lange na de enige niet.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

July 11, 2015 at 12:16 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: