sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DEAL IS EEN BOODSCHAP VOOR LINKS

leave a comment »

Er is een deal. Europa en Griekenland zijn het eens. De Grieken worden voor de zoveelste keer onder curatele gesteld, als zij ermee instemmen, tenminste. Europa kan verder. Maar quo vadis? is nu toch wel de grote vraag. Want een deal? Velen hebben het over een dictaat, en dat is zachtjes uitgedrukt.

Zesentachtig miljard euro dragen de eurozone en het IMF bij om een failliet te voorkomen. In ruil daarvoor moet premier Alexis Tsipras bezuinigen en hervormen, niet anders dan zijn voorgangers. In The New York Times toont columnist Paul Krugman zich weer eens verbijsterd. “Het is een coup”, schrijft hij, “die niets met economie te maken heeft. Het gaat om maatregelen die geen ander doel hebben dan de schuldeisers tevredenstellen en de lidstaten te dwingen de ingezette koers te volgen. Ze dienen geen economisch doel want al eerder is gebleken dat het enorme bezuinigingspakket een doodlopende weg is”.

Waarmee duidelijk wordt dat Krugman er verstandig aan heeft gedaan om niet in de politiek te gaan. Politiek is macht, en daar is de Nobelprijswinnaar niet van. De columnist is opgegroeid met de gedachte dat de EU gedragen wordt door solidariteit. Niet dus, het gaat om de macht. Dus wint Duitsland op een groot aantal fronten, met steun van Nederland.

Mooi meegenomen is dat links zijn plaats weer eens is gewezen. De radicaal linkse partij Syriza en premier Tsipras hebben het geprobeerd maar zijn kopje onder gegaan, en het moet raar lopen als de boodschap niet in Spanje is aangekomen. In elk geval zal Podemos begrepen hebben dat verkiezingen winnen nog de makkelijkste opgave is.

Berlijn dus, niet Brussel, is de hoofdstad van Europa. Intussen tellen Frankrijk en Italiё hun knopen. Natuurlijk hebben president Hollande en premier Renzi nog hardere maatregelen voorkomen. Als alles goed gaat, stelt Griekenland nu orde op zaken. De gehate trojka behoudt het vetorecht. Werkloosheid en armoede blijven schrikbarend. Er wordt bezuinigd, hervormd. Zelfs is er 12,5 miljard euro beschikbaar voor investeringen. Van schuldenverlichting mag geen sprake zijn hoewel Tsipras zou zijn toegezegd dat hij op termijn het thema schuldenherstructurering op de agenda mag zetten. .

De Duits-Franse as draagt de Europese Unie. Toen François Hollande zich achter de Grieken schaarde begreep de goede verstaander dat een Grexit niet aan de orde was. Maar in Brussel heeft Hollande Angela Merkel diep in de ogen gekeken en goed naar haar geluisterd. De Franse president moet zich rot geschrokken zijn, want hij zag de blik, hoorde de stem van Wolfgang Schäuble: “Wij”, sneerde de Duitse minister van financiën, “hebben de macht. Wij hebben het geld. Wij zijn bereid tot een Grexit”.

Sinds het uitbreken van de eurocrisis in 2008 kan het eigenlijk niemand verrassen. Ook Paul Krugman niet. De begrotingsnormen zijn heilig. De schuldeisers zijn almachtig, de inflatie moet bestreden worden. De bezuinigers hebben de overhand. Torenhoge werkloosheid en sociale ellende nemen de hardliners op de koop toe. Een akkoord komt er linksom of rechtsom. De Grexit kan nooit een serieuze optie zijn geweest, maar moest wel als zodanig op tafel komen. De kiezers eisen hun geld terug, vandaar.

Zelfs Schäuble weet dat Krugman gelijk heeft, dat een Griekse schuldensanering niet uitblijven kan. Bovendien zal hij beseffen dat alleen het opperen van een Grexit al een gevaar op zich is. Maar de Duitse minister van financiën is nu eenmaal een politicus. Morgen is er weer een dag.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

July 13, 2015 at 5:58 pm

Posted in Een mening

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: