sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE 17e DEELSTAAT VAN DUITSLAND

leave a comment »

Waarom vraagt Nederland niet het lidmaatschap aan van de Bondsrepubliek Duitsland? Wat is er anno 2015 mooier dan een van de Länder te zijn? Niet alleen is de directe invloed groter, je bespaart een boel Nederlanders nog meer ergernis. De 17e deelstaat Holland heeft al gauw 100-150 afgevaardigden in de Bondsdag. Berlijn bepaalt. Geen gedoe meer over Brussel.

Onzinnige gedachte, natuurlijk. Nergens tiert het nationalisme zo welig als in de Lage Landen. We moeten trouwens wel iets aan ons Duits doen. Maar toch! Redenen zijn er genoeg: Zo is Nederland meer op de penning dan Duitsland. Is strenger dan streng. Staatsrechtsgeleerden zweren bij het Duitse politieke bestel. De economie is de motor van Europa. De Duitsers van 2015 zijn ware democraten. Bij hun invulling van de verzorgingsstaat likken Halbe Zijlstra, Alexander Pechtold en Sybrand Buma hun vingers af.

Dus, wat let het Nederlandse volk eigenlijk? Mits op de juiste wijze ingediend, zal Berlijn het verzoek in welwillende overweging nemen. Laten we daarom een voorbeeld nemen aan minister Jeroen Dijsselbloem die een tweede termijn als voorzitter van de invloedrijke Eurogroep heeft verdiend. “Op Herr Dijsselbloem kan ik bouwen”, knikte Angela goedkeurend toen de keuze haar ter ore kwam.

En ook mooi meegenomen. In 2022 worden we wereldkampioen. In Qatar. Maar ach, wat kan het schelen!

Advertisements

Written by sjonkritmeester

July 15, 2015 at 12:30 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: