sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

WEES BLIJ, DE MISDAAD DAALT

leave a comment »

Ze ogen pico bello in hun fluorescerende uniformen Kijk hen lopen door de stad, met de hand dichtbij de koppel waaraan knuppel, pistool en handboeien hangen, fietsen door het park, rijden op paarden. Gezag uitstralende types zijn het, de politie-agenten anno 2015.

Nee, dan vroeger toen de politie je beste vriend was, een bekende, een vriendelijke oom voor de kleine kinderen, een soort van grote broer voor de puberende jeugd. Hij de pubers bij voornaam kende. Inbrekertjes overdroeg aan de jeugdzorg, straatvoetballertjes vermanend toesprak als zij weer eens kattenkwaad uithaalden. Om hen bij de derde waarschuwing mee naar het wijkbureau te nemen, strafregels opgaf of een uur in de hoek liet staan, want: “Dat zal jullie leren”.

Maar het is 2015. De wijkbureaus zijn allang verdwenen. De jeugd is veranderd. Buurtwachten hebben de plaats van oom agent ingenomen. De agent van nu eist respect, heeft geen tijd voor een opvoedend gesprek, is nooit meer alleen. Duldt geen discussie, laat staan tegenspraak. Weet dat hij of zij elk moment opgeroepen kan worden, om bijstand te verlenen.

Makkelijker dan toen grijpt hij naar zijn dienstwapen, en schiet er nog mee ook. Geen flauwekul. De Nationale Politie laat zich niet bespotten. Liever sluit zij een heel dorp op. Wie de politie te na komt, mag rekenen op strenge straffen.
Wees blij, de misdaad daalt. De rapporten wijzen uit dat de Nederlandse burger zich veilig mag wanen. Natuurlijk zijn er wel eens incidenten. Niet alle misdaden worden opgelost. Over het algemeen levert de politie puik werk, en als er al een foutje wordt gemaakt, met racisme heeft het niks van doen.

Maar kijk eens, ondank is ’s werelds loon. Het internet blijkt een gevaarlijk wapen. Een goed geplaatst filmpje verziekt in een oogwenk het gekoesterde imago, rijt wonden open, verleidt het korps tot het blootleggen van de politieziel: “Wij zijn ook maar mensen. Mensen die het heel zwaar hebben, traumatische ervaringen moeten verwerken. Dat dode verkeersslachtoffertje snijdt nu eenmaal door je ziel. Het jonge gezin dat omkomt bij een brand, de oude man wiens schedel is ingeslagen, de winkelier, de verkrachte vrouw ….. Je kan het niet erg genoeg bedenken. We maken het allemaal mee, en dat tegen een doorsnee ambtenarensalaris”.

Zo bezien, is het zo gek nog niet als een willekeurige agent zichzelf vergeet, zich bedreigd voelt, de nekklem toepast, zijn wapen al in de hand heeft, net iets te hoog richt, en afdrukt……. Om daarna een voorstelling van zaken te geven die niet geheel met de werkelijkheid strookt. Mooi ook dat justitie haar mensen steunt door dik en dun.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

July 21, 2015 at 12:23 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: