sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

PAUL VINDT WOUTER DE SLIMSTE

leave a comment »

“Wouter Bos is met afstand de beste én de slimste politicus van de afgelopen jaren. Hij heeft de gave van het woord. Doorziet niet alleen het politieke spel, maar ook de meest complexe dossiers”, aldus de gedoodverfde nieuwe hoofdredacteur van De Telegraaf, Paul Jansen.

Het opinieblad Vrij Nederland tekende de uitspraak in 2010 op, naar aanleiding van Jansens verkiezing als beste duider van het Binnenhof. Wouter Bos was indertijd PvdA-leider, vicepremier en minister van financiёn.

Bijna unaniem beschouwen collega’s en politici Paul Jansen als de best geïnformeerde journalist van de Nederlandse politiek. Zij bewonderen zijn Telegraafcolumn erom. Ook Wouter Bos heeft lovende woorden over voor de commentator. Zie daarvoor de Volkskrant, 21 juli 2015, d.d.

De Telegraaf is rechts. De Krant van Wakker Nederland zet zich van oudsher af tegen alles wat links is. Met ziels genoegen legt ook Paul Jansen de PvdA en PvdA-politici op de politieke pijnbank. Het ultieme bewijs is er niet. Uit alles blijkt dat Bos een van de bronnen is waaruit Jansen naar believen kan putten.

In Vrij Nederland ging Paul Jansen er hard tegenaan: Noemde links vooral hypocriet. Achtte t de PvdA in hoge mate verantwoordelijk voor de sfeer van onvrede en de opkomst van een populistische partij als de PVV door integratieproblemen stelselmatig onder het tapijt te schuiven.

Moet kunnen. Niettemin roepen de loftuitingen richting Wouter Bos vragen op. Immers, het land herinnert zich hoe Bos nog in 2010 de pappen- en nathoudenman, Job Cohen, parachuteerde als zijn opvolger. Hoe de PvdA instortte toen Bos de leider was. Hoe dezelfde Wouter Bos als politieke peetvader van Diederik Samsom het beruchte kaartenspel introduceerde bij de formatie van het kabinet-Rutte 11.

Wouter Bos, een socialist? Een scherpzinnig politicus? Eerder lijkt de huidige topman van het VUmc aan de basis te staan van de teloorgang van de PvdA. De Telegraaf noch Paul Jansen zal er rouwig om zijn. Er zijn verklaringen. Maar heb zo een idee waarom de kandidaat-hoofdredacteur Wouter Bos de hemel in geprezen heeft. Laten we het eigenbelang noemen. Of anders: hypocriet!

Advertisements

Written by sjonkritmeester

July 23, 2015 at 12:16 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: