sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HET IS TOCH WEL EEN FEITJE

leave a comment »

Moslimjongeren klagen veel over discriminatie. Het hebben van een Arabisch klinkende naam is al voldoende om die baan aan je neus voorbij te zien gaan of op straat door een agent te worden aangehouden die naar je identiteitskaart vraagt. Ook kan je in de tram zo maar worden uitgescholden. O, al die boze ogen.

Discriminatie is verschrikkelijk, ongepast, gevaarlijk, ongrijpbaar. Maar het gebeurt, en moslimjongeren hebben er last van. De samenleving zal de klachten serieus moeten nemen, ze moeten onderzoeken, er werk van maken.

Vermoedelijk, wel zeker, hechten Nederlanders te weinig waarde aan de beweringen van moslimjongeren die toch ook Nederlanders zijn. Gaan ze er te gemakkelijk aan voorbij, met alle gevolgen van dien. Immers, discriminatie brengt onvrede, boosheid, frustratie. Misschien keert het slachtoffer zich wel af van de maatschappij. Zint hij/zij op wraak.

Toch is er iets vreemds. Het is niet anders, we kunnen er niet omheen. Maar, het is toch wel een feitje! Homoseksuelen moeten het niet proberen hand in hand door bepaalde wijken in Amsterdam, Den Haag of Utrecht te lopen. Ga ook niet met een keppeltje op. Een scheldwoord is het minste dat een homo of een Jood naar het hoofd geslingerd krijgt.

Discriminatie kun je het beste tegengaan door het goede voorbeeld te geven, te laten merken en er werk van te maken dat je een fervent tegenstander bent van vooroordelen en de bejegening van medeburgers om wie ze zijn.

Hoe mooi zou het dan ook niet zijn als moslims homoseksuelen en Joden de vrijheid geven waar zij zelf recht op hebben. Dat kan gemakkelijk, hoeft geen cent te kosten. Moslims hoeven homoseksuelen en Joden alleen maar welkom te heten. Hen uit te nodigen. Te garanderen dat ze veilig door de wijk kunnen lopen, ’s morgens, ’s middags en ’s avonds.

Houd het vol. Doe het niet alleen maar groepsgewijs. Praat erover met de jongeren. Maak het structureel. Ik voorspel: de volgende baan is voor jou. Ik beloof: je voelt je in elk geval een stuk beter. Je straalt zelfvertrouwen uit. Kijkt vriendelijker uit je ogen. De sollicitatiebrief wordt creatiever. Ha, de werkgever heeft de jouwe eruit gepikt. Je bent uitgenodigd, dringt zelfs door tot de laatste ronde. Op de eerste mag je beginnen.

Written by sjonkritmeester

July 25, 2015 at 12:20 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: