sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EEN BOODSCHAP UIT MOSKOU

leave a comment »

Toen Griekenland een referendum organiseerde en overduidelijk nee zei tegen het trojka- bezuinigingsdictaat was Europa te klein. In Brussel, Berlijn, Parijs en Den Haag, Boedapest en Wenen vloekten en tierden de doorgaans beschaafde politici. Zij zworen: “Dit zullen we Athene betaald zetten, en wel zó dat die Tsipras ons op z’n blote knieёn om genade smeekt. Die geven we dan niet, natuurlijk. Want voordat je het weet, probeert die malakka het weer.

Zo werkt dat in de politiek. Ook Nederland is door schade en schande wijs geworden, is meer dan eens zijn plaats gewezen als het te veel noten op zijn zang had. Vraag het oud-premier Lubbers die zich ‘Maastricht, 30 september 1991’, maar al te goed zal herinneren. Van de weeromstuit volgt Den Haag trouwer dan trouw het machtige Duitsland.

Maar klein blijft klein. Wie dacht dat de Europese Unie is gebaseerd op solidariteit en onderlinge verbondenheid weet sinds deze zomer beter. Het is hard tegen hard. Het Duitsland van vòòr de Muur is niet meer. Het land heeft zijn eigen plannen met Europa, en de Grieken zullen ervan hebben geleerd.

Zo komen we op Rusland. Vorige week bezocht een Franse parlementaire delegatie De Krim, en Fransen zouden geen Fransen zijn als ze niet pleitten voor de opheffing van de sancties. Ook Duitsland staat er trouwens dubbel in.

Economische belangen gaan boven levens, is net iets te vaak in de wereldgeschiedenis gebleken. Duitsland en Frankrijk vormen nog altijd de as van de Europese Unie. Waarmee gezegd, als Nederland gerechtigdheid wil, betreffende de toedracht van de ramp met de MH17 moet het kabinet-Rutte maar niet te veel rekenen op bijstand van Berlijn, Parijs of zelfs Brussel.

Misschien is er wel een uitruil mogelijk. Is dat ook de boodschap van de Russische bloemenban: Als Nederland zich inzet voor opheffing van de sancties, stelt Poetin zich wellicht wat soepeler op inzake het MH17-onderzoek.

Written by sjonkritmeester

July 28, 2015 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: