sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HET GIST EN BROEIT IN DE EU

leave a comment »

De Griekenlandcrisis lijkt voor even bezworen, hoewel niets is opgelost. Nu zorgt het IMF weer voor onrust door schuldenverlichting te eisen. Intussen gist en broeit het, overal in de Europese Unie. In Spanje voelt premier Rajoy de hete adem van Podemus in zijn nek, en erger nog van justitie. De Franse president Hollande heeft te maken met het Front National, zijn voorganger Sarkozy en moet elke dag beducht zijn voor een aanslag.

Ook Nederland heeft zo zijn problemen. Nu moet het zich weer voorbereiden op een wraakactie van de Russische president Poetin. Niet het Nederlandse onderzoek naar de MH17-ramp als zodanig, niet het voorstel om een VN-tribunaal in te stellen, is daarvan de oorzaak, maar het enkele feit dat Rusland alleen staat.

Voor het Verenigd Koninkrijk dreigt een Brexit, terwijl de Schotten zich steeds minder gelegen laten liggen aan Londen. Intussen zou de 66-jarige Jeremy Corbyn bij de Labourleden favoriet zijn om de afgetreden leider Ed Miliband op te volgen. Corbyn is een traditionele vakbondsman. “Radicaal links. Gevaar”, waarschuwt oud-premier Tony Blair, en hij is bij lange na niet de enige die de politieke woestenij voor de socialisten voorziet.

In Denemarken, in Belgiё, Polen: overal gebeurt wel wat. Niet-gekozen technocraten in Frankfurt en Brussel zorgen voor een vervreemding in relatie tot de politiek die doet beseffen dat Karl Marx sommige zaken verdraaid goed zag.

Written by sjonkritmeester

July 30, 2015 at 10:40 pm

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: