sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

RUSLAND IS AL DRIE KEER OVERVALLEN

leave a comment »

De MH17-aanpak van het kabinet-Rutte zal faliekant verkeerd zijn. Het voorstel voor een VN-tribunaal was bij voorbaat gedoemd. Rusland zou er nooit mee instemmen. Het veto was dan ook ingecalculeerd. Maar wat een tegenvaller voor Poetin. Zelfs China liet hem in de steek. Hij staat alleen.

Intussen legt de Onderzoeksraad voor Veiligheid de laatste hand aan het rapport inzake de toedracht van de ramp die 298 mensen het leven heeft gekost. De Russische vertegenwoordiger bij de VN, Vitali Tsjoerkin, was helder. Zijn argumenten voor het veto liegen er niet om.

Zo beklaagt hij zich erover dat zijn land niet betrokken is bij het onderzoek waarbij Nederland een leidende rol heeft, en waaraan ook de direct-betrokkenen Maleisiё, Belgiё, Australiё en Oekraїne meedoen. Bovendien, aldus Tsjoerkin, kan het onderzoek nooit objectief zijn. De onderzoekers zijn vooringenomen, en niet in staat weerwerk te bieden aan de partijdige door demagogie ingestoken media.

Wat nu? Premier Mark Rutte heeft het beloofd: “We zullen er alles aan doen de daders voor de rechter te brengen en ervoor te zorgen dat die hun straf niet ontlopen. Het tribunaal mag zijn verhinderd. Er zijn voldoende opties over”.

Misschien verdient het aanbeveling een inkijkje te geven in de Russische logica, de manier van redeneren. Moeten we even afstand nemen en de argumenten van Vitaly Tsjoerkin laten inwerken. Bedenk dan dat de MH 17 uit het westen kwam. Gevaar, dus!

Niet alleen is Rusland de afgelopen 200 jaar al drie keer vanuit die richting overvallen, heeft het zich tussen 1945 en 1990 manhaftig verdedigd tegen de dreiging van het agressief kapitalistische Westen, sinds de Koude Oorlog moest Rusland ook nog eens machteloos toezien hoe de NAVO oprukte. Wèg bufferstaten, wèg invloedssferen, wèg veiligheid, en daar is dan nog eens een economische boycot overheen gekomen die maar één doel heeft, Rusland aan de ketting leggen.

Kortom, VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft een punt. Rusland staat in zijn recht, heeft alle reden om zijn hakken in het zand te zetten. Het is ook zo oneerlijk. Zelfs China blijkt niet bestand tegen de oppermachtige westerse propagandamachine. Als premier Rutte verstandig is, trekt hij alle beschuldigingen in en biedt president Poetin zijn excuses aan namens Nederland, namens de nabestaanden van 298 slachtoffers. Zo niet, dan zijn de gevolgen voor hem.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

August 1, 2015 at 12:20 am

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: