sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

WRAAK VOOR TIBUNAAL-ECHEC

leave a comment »

Helemaal begrijpen, doe ik het type linkse ondernemer Derk Sauer niet. Opgegroeid in het vrije Nederland, actief in het naoorlogse verzet tegen alles wat fout was, lid van de Socialistische Partij en toch een gedegen journalist geworden. Zelfs bracht hij het tot hoofdredacteur van het weekblad Nieuwe Revu. Om naar Rusland te gaan en bladenmaker te worden. Er veel geld te verdienen.

Derk Sauer. Je zou kunnen zeggen dat hij als ondernemer heeft meegeprofiteerd van de gouden Russische jaren voor de durfals. Hij zag in de jaren 1990 de kansen terwijl de oligarchen het land leegplunderden. Hij bleef, ook toen Vladimir Poetin de vrije pers aan de ketting legde.

Overleven als ondernemer/bladenmaker in zo’n land is zondermeer een kunst. Maar hoe een journalist dat onafhankelijk en kritisch kan doen in de dictatuur die het Rusland van Poetin is, verdient een betere verklaring dan voorhanden is. Zonder concessies doe je dat niet, dunkt me.

Er zijn incidenten geweest. Oud-correspondente Laura Starink zag Derk Sauer naast de Tsjetsjeense dictator/psychopaat Kadyrov op de voetbaltribune zitten. Maar nu heeft de nationalistische extremist, het Doemalid Zjirinovski, de aanval geopend op de ondernemer. Hij wil hem wég vanwege de kritische berichtgeving. Er zijn ernstige bedreigingen.

De Volkskrant meldt dat Sauer is afgetreden als directeur van de Russische mediaholding RBK. Op zich is de actie van Zjirinovski een compliment voor zijn functioneren, alleen moet worden gevreesd dat het op z’n best de halve waarheid is.

Het gaat hier om wraak na het tribunaal-echec in de VN-Veiligheidsraad. En voor de Russen is er geen verschil tussen bloemen, kaas, kippen en Derk Sauer. Je kunt er zo lekker de Nederlandse regering mee onder druk zetten. Straffen, een koekje van eigen deeg geven, intimideren. De wereld weet dat daarbij weinig middelen worden geschuwd.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

August 5, 2015 at 12:20 am

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: