sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HIJ IS WOEDEND OM VAN ALLES

leave a comment »

Nate Silver van FiveThirtyEight stelt de vraag: Is Donald Trump in staat Fox News en het establishment van de Grand Old Party te verslaan, en zo de Republikeinse nominatie te verwerven? Intelligent als hij is, waakt de opiniepeiler er wel voor de vraag zelf te beantwoorden. Maar diep verscholen in de analyse kan de lezer alleen maar concluderen: “Zeer waarschijnlijk niet”.

Nate Silver is groot geworden als opiniepeiler in The New York Times. Steeds weer wist hij met zijn site ‘FiveThirtyEight’ de Amerikaanse presidentsverkiezingen feilloos te duiden. Maar ook Silver is niet alwetend zoals bleek bij de Britse verkiezingen van mei dit jaar. Net als zijn collega’s ging hij de mist in. Een nek-aan-nekrace zou het worden tussen de Conservatieven en Labour. Niet dus, want de partij van premier David Cameron behaalde de absolute meerderheid.

Dat Nate Silver een slag om de arm houdt, heeft ongetwijfeld te maken met het besef dat Donald Trump een ongewone kandidaat is, zelfs voor Amerikaanse begrippen. De factor onvoorspelbaarheid moet dus worden ingecalculeerd. Zelfs is het Trumps unique-sellingpoint.

Dus doet de zakenman-miljardair met het opvallend rossige haar wat geen enkele kandidaat aandurft. Hij valt de gespreksleiders aan, laat merken dat de vragen hem niet bevallen, is woedend om van alles. Ook houdt hij de mogelijkheid open om als onafhankelijke kandidaat de eindstrijd in te gaan.

Ongetwijfeld heeft Nate Silver gelijk als hij voorziet dat de Republikeinse partij het Trump nog heel moeilijk kan maken, zeker als FOX News stelling gaat nemen. Maar evenzo duidelijk is dat de kandidaat van het redelijke compromis kansloos is. Het hoeft dan ook niemand te verbazen als Donald Trump gehakt maakt van zijn concurrenten.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

August 7, 2015 at 10:38 pm

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: