sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

OOK VANDAAG IS HET GENIETEN

leave a comment »

Het was een prachtige dag, gisteren. Warm was het wel, 31 graden las ik op zo’n elektronisch ding, fietsend door het groenglinsterende land. Een flinke bries zorgde voor enige verlichting. Maar in de schaduw was het prima uit te houden. Colaatje erbij, een blokje ijs. Hemeltje lief, wat wil een mens nog meer.

En dat op de dag dat de bom viel, op Hiroshima, 70 jaar geleden. Een kleinere, maar tenminste zo effectief, kwam drie dagen later terecht op Nagasaki. Ongeveer 200.000 doden vielen. Nog eens honderdduizenden raakten gewond. Tenminste 100.000 mensen kregen kanker als gevolg van de straling die bij de atoombomaanval vrijkwam.

De Amerikanen wilden met de vernietiging van de twee Japanse steden voorkomen dat nog eens tienduizenden soldaten moesten sneuvelen om het Rijk van de Rijzende Zon te veroveren. Een andere theorie is dat zij indruk wilden maken op Stalin, de leider van de Sovjetunie. Bovendien zou nieuwsgierigheid een factor zijn. Wetenschappers wilden weten of de berekeningen klopten.

Welnu, de sommen klopten. Japan capituleerde. De Tweede Wereldoorlog was voorbij. De schrik zat erin.

En nu, 70 jaar later, is de Koude Oorlog ook alweer vijfentwintig jaar achter de rug. Met een beetje goede wil kun je zeggen dat dezelfde atoombom met zijn vernietigende kracht, een echte oorlog heeft voorkomen. Ja, de vrede in Europa heeft gebracht. Dat moge zo zijn, onder de oppervlakte is er toch altijd die angst die op elk moment naar boven kan komen.

Alleen het bezit van de atoombom geeft al macht, en de wereld weet waartoe de mens met macht in staat is. Zoals de wereld ook weet dat er mensen zijn die genieten van vuur, ellende, vernietiging. Waarbij komt dat het bevredigen van de nieuwsgierigheid een factor blijft, in 2015 niet minder dan in 1945.

Toch was het een prachtige dag gisteren. Als ik het weerbericht mag geloven, zal het, afgezien van een plaatselijk buitje, ook vandaag genieten zijn.

Written by sjonkritmeester

August 7, 2015 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: