sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

RUTTE HEEFT EEN NAAM VOOR HEN

leave a comment »

Feit is dat een handjevol mensen een bedrijf barstensvol opdrachten heeft verkwanseld. Miljarden euro’s heeft verspeeld, weggegooid, in rook laten opgegaan. Helder is ook dat zich op het hoogste niveau zaken voordeden die het daglicht niet verdragen konden.

We hebben het over de ondergang van het installatiebedrijf Imtech dat in 2011 nog het predicaat ‘Koninklijk’ verwierf. De nettowinst bedroeg volgens de jaaropgave 150,4 miljoen euro , een stijging van 7 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Ook de omzet van 5,1 miljard euro mocht er zijn. En dat tijdens de crisis.

Toen ging het mis. Nog geen jaar later kwam naar buiten dat in Polen en Duitsland op grote schaal fraude is gepleegd. Tegen de topman van de Duitse divisie, Klaus Betz, is aangifte gedaan. Maar die beschuldigde het moederbedrijf in Gouda er op zijn beurt van hem daartoe te hebben aangezet.

De ongeveer 22.000 medewerkers wachten in angstige spanning op het vervolg nu jet bedrijf een verzoek tot surseance van betaling heeft aangevraagd. Een faillissement lijkt onontkoombaar. Maar komt er een doorstart? Zijn er kopers voor winstgevende onderdelen?

Het is me wat. Imtech was drie jaar geleden het paradepaardje van het Nederlandse bedrijfsleven. De toenmalige bestuursvoorzitter dr. ir René van der Bruggen stond in hoog aanzien. In 2010 verdiende hij nog 1,7 miljoen euro. “Er zijn weinig bedrijven met zoveel miljonairs in dienst”, tekende de redacteur van Management Team uit zijn mond op.

Intussen mogen duizenden werknemers zich opmaken voor een gang naar het UWV. Premier Mark Rutte, VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en werkgeversvoorzitter Hans de Boer hebben een naam voor hen: Gelukzoekers.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

August 11, 2015 at 9:15 pm

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: