sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

POETIN HEEFT ER BAAT BIJ

leave a comment »

Woon je in Syriё, in Somaliё, Jemen, Mali of Afghanistan wil je maar één ding, weg naar waar het op z’n minst veilig is. Naar waar je kan rekenen op onderdak en voedsel. En hopen dat het leven beter wordt. Dus is het begrijpelijk dat vluchtelingen deze kant opkomen en geen obstakel te groot vinden om hun doel te bereiken.

Met als gevolg dat miljoenen de dood trotseren. Ze moeten wel, maar velen zijn intussen verdronken, van uitputting omgekomen, onderweg vermoord. Hebben zij de barre tocht overleefd, is onzekerheid hun lot, rest het lange wachten in overvolle vluchtelingencentra. Immers, “het land zit vol. Misschien zitten er wel terroristen bij”.

Dus doen we er alles aan om paal en perk te stellen aan de instroom. Er schijnt een groot onderscheid te zijn tussen economische en echte vluchtelingen. Maar hoe je hen ook noemt, de mensen blijven komen.

Sommigen beweren dat er sprake is van een snood, sluw plan. “De islam probeert zijn droom alsnog te verwerkelijken, druk doende is een wereldkalifaat te stichten”, stellen zij. Poetin zit erachter want hij heeft baat is bij de ontwrichting van de westerse maatschappij, menen anderen. Of: “Het is de schuld is van het Kapitaal. Kapitalisten likken hun vingers af bij al die goedkope arbeidskrachten”. Weer anderen bezweren dat er helemaal geen probleem is. “Europa is rijk en groot genoeg. Bovendien zorgen al die jonge mensen ervoor dat het vergrijzingsprobleem een fictie is”, stond in de Volkskrant.

Intussen spelen God weet hoeveel mannen, vrouwen, kinderen elke dag met hun leven. Een oplossing heb ook ik niet zo maar voorhanden, al is het maar omdat oorlog, honger, discriminatie, werkloosheid blijkbaar niet zijn uit te bannen. Wat ik wel weet, is dat gewetenloze, meedogenloze lieden grof geld verdienen aan vluchtelingen. Dat het dichttimmeren van grenzen niet helpt en de politiek vooral bang is voor de kiezer.

Written by sjonkritmeester

August 15, 2015 at 12:05 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: