sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALS DE NOOD MAAR HOOG GENOEG IS

leave a comment »

De geruchten duiken vaker op, worden sterker. De Israёlische krant Haaretz noemt een adviseur van de Turkse premier Davutoglu als bron. De berichtgeving is onder alle voorbehoud want de regering-Netanyahu ontkent met klem. Maar: “Israёl en Hamas praten met elkaar, ergens in Afrika. De onderhandelingen beogen een langdurig bestand en zouden in de afrondende fase zijn”, aldus de bron.

“Onmogelijk en ondenkbaar”, is een eerste reactie. Een jaar geleden nog maar haalde Israёl zich de woede van een flink deel van de wereld op de hals. Meer dan 2000 doden vielen aan Palestijnse kant als gevolg van bombardementen en tankbeschietingen op de Gazastrook om voor eens en altijd een eind te maken aan de raketbeschietingen. De materiële schade was enorm.

Als de stemming al niet anti-Israёl was, is zij het sindsdien wel geworden. De bewoners van de Gazastrook worden gezien als de onschuldige slachtoffers van een wrede agressor. De populariteitscijfers voor de Palestijnse Autoriteit stijgen met de dag.

Steeds verder raakt Israёl in de verdrukking. De onverzoenlijke politiek van de regering-Netanyahu helpt daarbij een stevig handje. En niet alleen de moslims hebben het over de racistische apartheidsstaat. Experts menen dat een vrede tussen Israёl en Palestijnen sowieso ondenkbaar is.

Onzin natuurlijk. Als de nood maar hoog genoeg is, als partijen maar willen, de omstandigheden meewerken, wordt het hardste materiaal vloeibaar. Daarmee is niet gezegd dat het morgen vrede is. Er zijn te veel haken en ogen om op te noemen.

Maar zoveel is zeker, Israёl en Hamas hebben er alle belang bij de strijd met onmiddellijke ingang te staken. Gesproken wordt over een bestand van tien, vijftien jaar. Gaza zou de tijd kunnen benutten om de schade te herstellen, de economie te ontwikkelen. Misschien ontstaat er iets van wederzijds begrip. In elk geval weet je nooit waartoe het allemaal leiden kan.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

August 18, 2015 at 12:31 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: