sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

TOCH WAS TURKIJE EU-KANDIDAAT

leave a comment »

Die president Erdogan toch. De man zit duidelijk niet voor één gat gevangen. Hoogstpersoonlijk heeft hij ervoor gezorgd dat de kabinetsformatie stukliep. Hij heeft zich nu eenmaal voorgenomen dictator te worden. Dan zal hij het worden, en op een mensenleven kijkt hij ook al niet.

Dus mag de Turkse kiezer op 1 november opnieuw naar de stembus, en Tayyip Erdogan zal erop toezien dat de pro-Koerdische partij HDP niet opnieuw een spaak in het wiel steekt. Voor alle zekerheid is hij een fris oorlogje begonnen. Honderden, zo geen duizenden Koerden zijn al veilig opgeborgen, en ongetwijfeld liggen de arrestatiebevelen klaar voor de leiders van de HDP, hun familie, vrienden, en voor al degenen die kritiek hebben op het beleid van Erdogans partij, de islamitische AKP.

Toch was hetzelfde Turkije tien jaar geleden een serieuze kandidaat voor toetreding tot de Europese Unie, want: Had de militaire dictatuur niet plaatsgemaakt voor een parlementaire democratie? Hoe het zij, in 2005 startten de eerste toetredingsgesprekken ondanks de aarzelingen die er toen ook al waren. Indertijd verzette met name de Europese Commissaris, Frits Bolkestein zich. De voormalige VVD-leider zag geen mogelijkheden om de islamitische cultuur in te passen in die van de Europese samenleving.

Inmiddels delen Erdogan en zijn AKP nu ruim dertien jaar de lakens uit in Turkije. Hoewel de gesprekken tot 2013 voortduurden, zal geen rechtgeaarde Europaan het land nu nog als een serieuze kandidaat voor het EU-lidmaatschap beschouwen.

Maar de vraag is wel: Heeft Frits Bolkestein het van meet af aan goed gezien? Of is de richting die de Turkse president is ingeslagen juist een gevolg van de aarzelende houding die Europa al die jaren heeft aangenomen?

Advertisements

Written by sjonkritmeester

August 24, 2015 at 12:05 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: