sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

MAAR LINKS GEDACHTEGOED LÉÉFT

leave a comment »

Maandag nog waarschuwde Volkskrantcolumnist René Cuperus voor de verlokkingen van radicaal links. Maar ook hij kan niet ontkennen dat een rode waas trekt over het politieke landschap, zelfs in Amerika.

Het is waar, het neoliberalisme verrechtst en heerst. Rechtse partijen worden nog rechtser. De oude, vertrouwde sociaaldemocratische partijen bevinden zich in zwaar weer. Wat heet, het is diepe crisis. De peilingen geven de PvdA nog 9 zetels. In Duitsland kan de SPD de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel niet bijbenen, in Groot-Brittanniё hebben de Conservatieven een ruime meerderheid in het Lagerhuis. In de VS is de vergelijkbare ‘liberal’ een uitermate vies woord.

Maar wat zien we vandaag de dag? In de Verenigde Staten trekt liberal Bernie Sanders grote menigten als presidentskandidaat. In Engeland is Labour in vuur en vlam, nu de radicaal Jeremy Cobdyn afstevent op het partijleiderschap. In Schotland en Spanje hebben linksachtige partijen al de eerste verkiezingsoverwinningen gehaald. Syrizaleider Alexis Tsipras blijft razend populair, en in Nederland smeekt het circus Renz de staat om in uiterste nood een beroep op de staat om hem van een wisse dood te redden.

Nee, de sociaaldemocratische partijen mogen op sterven na dood zijn, zich met huid en haar aan het neoliberalisme hebben overgeleverd, nationalistische demonen het linkse gedachtegoed lééft.

Written by sjonkritmeester

August 27, 2015 at 12:12 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: