sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EEN ARGUMENT UIT SP-HANDBOEK

leave a comment »

Wat lees ik daar? Ah, de VVD en PvdA vinden het gerechtvaardigd dat de rijken meer vermogensbelasting betalen dan de minder gelukkigen want hogere vermogens halen doorgaans meer rendement.

Het kabinet-Rutte II had de begroting voor het komende jaar nog niet rond, of de plannen lagen al op straat. Nivellering lijkt het toverwoord. De vermogens boven de 125.000 euro worden zwaarder belast dan de lagere vermogens. “Kabinet pakt de rijken”, kopt De Telegraaf.

Robert Giebels in de Volkskrant en Jean Dohmen in Elsevier zijn zelfs twee zielen en één gedachte met de conclusie dat het kabinet-Rutte II verder gaat dan de Franse econoom Piketty die in zijn bestseller, ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ pleit voor een rijkenbelasting omdat het verschil tussen Rijk en Arm te groot is en bij onveranderd beleid nog verder zal toenemen.

Toch maar even wachten tot de exacte cijfers naar buiten komen. Nivellering is een oude wens van coalitiepartner PvdA. Dus zal de VVD wel enige compensatie krijgen. Vooralsnog moeten de kiezers het idee krijgen dat zij eindelijk de vruchten mogen plukken van zeven jaar topbeleid, dat de bezuinigers het altijd bij het recht eind hebben gehad en wij de columns van de Amerikaanse econoom Krugman en de theorie van diens leermeester John Maynard Keynes zo snel mogelijk aan het antiquariaat van economische eigenaardigheden moeten zien te slijten.

Intussen gebruiken de VVD en de PvdA een argument dat zo uit het handboek van de SP kan komen.

Written by sjonkritmeester

August 29, 2015 at 12:01 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: