sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘BILD IS TOCH CONSERVATIEF’?

leave a comment »

Het gaat goed met Bild Zeitung, de grootste Duitse krant en zijn uitgever Axel Springer. Wat met name opvalt, is de groei van Bildplus, de digitale editie van het sensatieblad. Met meer dan 150.000 betalende abonnees heeft het een stevige positie ingenomen op het internet. Heel anders vergaat het zijn Nederlandse tegenpool, De Telegraaf en uitgever TMG waar de verliezen alleen maar groter worden.

Dus is het crisis op de burelen van De Krant van Wakker Nederland die zich in politiek opzicht net als Bild richt op het meer rechtse lezerspubliek. De nieuwe hoofdredacteur Paul Jansen was vorige week te gast bij Jinek. Hij heeft er zin in, en hoopt dat zijn De Telegraaf de rechtse actiekrant blijft die het altijd is geweest, compleet met chocoladeletters. Ook wil hij de gezelligheid terug die De Telegraaf in de vorige eeuw zo populair heeft gemaakt, terwijl hij bezweert dat de krant en Johan Cruyff een vast tandem blijven.

Of Jansen de weg naar het succes vindt, zal de tijd leren. Wellicht steekt hij zijn licht op bij Bild-collega, Julian Reichelt die zondag bij het opinieprogramma Buitenhof aan tafel zat met Marcia Luyten. Stomverbaasd toonde de presentatrice zich over de recente kop, ‘Warum wir den Syrien-Flüchtlingen helfen müssen”, want ”Bild is toch conservatief”?

Hoofdredacteur Reichelt gaf geen krimp. Hij zag er trouwens geen tegenspraak in. Integendeel, hij hield een vurig pleidooi voor het goede Duitsland waarin hij groot is geworden, en dat niets wil weten van de felle protestacties tegen de komst van vluchtelingen, laat staan van de brandstichtingen en de toenemende agressie. “Ook als de lezers die houding niet op prijs stellen”? vroeg Marcia Luyten nog. “Ook als de lezers dat niet op prijs stellen”! aarzelde Julian Reichelt niet.

De opstelling van Bild mag verbazing wekken. Niettemin kan Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen er zijn voordeel mee doen.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

September 1, 2015 at 12:39 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: