sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

PIM FORTUYN HAD HET IN DE GATEN

leave a comment »

Een icoon van de Nederlandse televisie-journalistiek is hij nog steeds. Paul Witteman hoort bij de VARA, de Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs. Gisteren gaf hij blijk van een welhaast blinde verering voor voormalig PvdA-premier Wim Kok. Dat màg. Alleen snap ik het niet.

Paul Witteman was te gast bij De Wereld Draait Door, en het onderwerp was het tweeluik van Andere Tijden, ‘De Strijd van Wim Kok’. Witteman noemde de premier van twee Paarse kabinetten een staatsman van het kaliber Drees. Een politicus, groter nog dan zijn voorganger Ruud Lubbers.

Kok, de staatsman. Zo presenteerde de oud-vakbondsleider zich ook toen hij in 1994 eenmaal premier was. Hij was er voor alle Nederlanders. Alleen dreef de PvdA onder zijn leiding almaar weg van de oude idealen, het neoliberalisme, de vrije markt en het grootkapitaal omhelzend.

VARA-man Witteman heeft Kok van nabij meegemaakt. Misschien was Kok een staatsman, maar dan wel één die zijn partij ontdeed van zijn ideologische vleugels en zo naar de gallemiezen liet gaan. Ene Pim Fortuyn had dat haarfijn in de gaten, en stapte in de open ruimte. De journalist is dat blijkbaar ontgaan. Of niet. Maar ook die vaststelling geeft te denken.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

September 8, 2015 at 12:09 am

Posted in Column

Tagged with , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: