sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

SCHAKEL TUSSEN BURGER EN POLITIEK

leave a comment »

Hoe de vluchtelingen op te vangen? De burgervaders zaten er krachtdadig, vastbesloten en bovenal bewust van hun verantwoordelijkheid bij. Immers, aan hen de taak om de opvang in hun gemeenten goede banen te leiden. Het vinden van een plek is slechts een begin, een noodzakelijke voorwaarde. Maar het makkelijke onderdeel nog als je het vergelijkt met het creёren van voldoende draagvlak bij de bevolking dat middel en doel tegelijk is.

In het opinieprogramma Buitenhof waren burgemeester Schneiders van Haarlem die ook nog eens voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is en collega Heijmans van Weert te gast. In Haarlem komen ruim 300 vluchtelingen in de oude Koepelgevangenis. In Weert heeft de gemeenteraad ingestemd met de plaatsing van 1000 vluchtelingen in de Van Horne-kazerne.

Draagvlak, bleek al eerder, is beslist een ding. Ongeveer 30 procent van de bevolking zou tegen de komst van vluchtelingen zijn. In elk geval is de PVV in de laatste peiling van Maurice de Hond (www.peil.nl) goed voor 29 Tweede Kamerzetels. Als je daarbij een deel van de VVD-aanhang optelt, mag je misschien concluderen dat de kansen op succes fiftyfifty liggen.

Als één aspect hierbij naar voren komt, is het wel het belang van de functie die de burgemeester in het Nederlandse politieke bestel inneemt. “En dat al 150 jaar”, stelde de ook in Buitenhof aanwezige directeur van het CPB, Kim Putters, voor wie de vluchteling opnieuw een aanleiding was om te pleiten voor vernieuwing van de democratie.

Vernieuwing van de democratie. Over de gekozen burgemeester zijn in dit verband boekkasten vol geschreven. Intussen schuift de overheid steeds meer taken de gemeente toe waar de burgemeester dé schakel is tussen burger en politiek. In de praktijk zien ontevreden burgers hem al gauw als een boodschappenjongen van Den Haag.

Terecht of onterecht, het is een opvatting die het creёren van voldoende draagvlak er niet gemakkelijker op maakt. Misschien kan de gekozen burgemeester enig soelaas bieden. Maar: “Nee”, aldus de voorzitter van de VNG, “een gekozen burgemeester verliest zijn neutraliteit en zal het de burgers naar de zin willen maken”.

Waarmee weer eens duidelijk wordt dat vernieuwing van de Nederlandse democratie anno 2015 van alles kan betekenen, maar niet zal leiden tot meer invloed van de burger op het bestuur.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

September 21, 2015 at 12:20 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: