sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HIJ HAD VLADIMIR HOGER INGESCHAT

leave a comment »

De Donbasis is verwoest. Duizenden doden zijn gestorven, maar in Oekraїne schijnt niet meer gevochten te worden. Een oekaze van Moskou zou de rebellen daartoe gedwongen hebben want er zijn gewichtigere zaken aan de orde. President Poetin heeft zich gerealiseerd dat zijn Syrische vrind Bashar al-Assad op het punt van instorten staat. Vliegtuigen en manschappen zijn gestuurd. Zelfs verwachten experts een grondoffensief tegen IS.

Het Westen is verrast en ongerust, ook al omdat het niets te maken wil hebben met een meedogenloze dictator die verantwoordelijk is voor het vreselijke geweld, de terreur, de vernietigingen, de chaos, de vluchtelingenstroom. Ja, voor het klimaat waarin een organisatie als IS zo goed kan gedijen.

Nu moet gezegd dat president Vladimir Poetin er een handje van heeft het Westen voor het blok te zetten, uit te dagen en waar mogelijk harde slagen toe te dienen. Al gauw zou je het Westen, lees de Amerikaanse regering, er opnieuw van kunnen verdenken dat het geen idee heeft wat zich in het hoofd van de Russische president afspeelt. Noem het amateurisme. Naїviteit op z’n minst.

Ach, misschien is het wel waar. Minister van buitenlandse zaken John Kerry lijkt in elk geval nog niet bekomen van de aanvankelijke schrik. “Gaan die Russen werkelijk IS bevechten, een groot offensief beginnen? Zich in het woestijnmoeras begeven? En willen zij serieus met het Westen samenwerken”?

De Amerikaanse bewindsman denkt aan Vietnam waar hij 50 jaar geleden het heldendom heeft verworven, aan Afghanistan, 1980, aan Irak, 2003. Hij kan zijn ogen en oren niet geloven. Snapt er niets van. Eerlijk gezegd, had hij Vladimir en collega Sergey Lavrov toch iets hoger ingeschat.

Written by sjonkritmeester

September 24, 2015 at 12:25 am

Posted in Column

Tagged with , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: