sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

MELANIE GAAT ZINGEND NAAR WERK

leave a comment »

Zingend gaat ze naar haar werk. Elke dag, als de dienstauto voorrijdt, de chauffeur het portier opent, heeft ze het niet meer van plezier. Wat een baan. Alles onder controle. En bijna elke avond om zes uur, uiterlijk half zeven is ze thuis. Heeft manlief de aardappelen al op tafel gezet. Komen de kinderen haar juichend tegemoet. “Ha mammie”. Waarop ze haar armen spreidt: “Dikke knuffel”. “Druk gehad”? vraagt de man van wie ze zielsveel houdt. “Gaat wel. Valt mee. Hoe was jouw dag vandaag”?

Drs. Melanie Schultz van Haegen is 45 jaar, een liberaal in hart en ziel, minister van infrastructuur en milieu. Prominent lid van de VVD, de grootste regeringspartij, met een heel leven voor zich. Wat heet, als er één vrouw de plaats van de altijd opgeruimde, kwikzilvere partijleider, premier Mark Rutte kan innemen, is zij het wel.

Er zijn prominente kapers op de kust. Fractieleider Halbe Zijlstra, bijvoorbeeld, staat te popelen om het roer naar rechts om te gooien en de PVV van zich af te schudden. Maar ook minister Edith Schippers van volksgezondheid gooit hoge ogen.

Geen fouten maken dus. Achter de 130 kilometer blijven staan want dat levert pas echt stemmen op. Ook water doet het altijd goed, heeft koning Willem-Alexander bewezen. Let op minister Melanie Schultz van Haegen. Als geen ander verstaat zij de kunst om op de achtergrond te blijven en toch belangrijk te lijken.

Handig is ze, politiek bijzonder intelligent. Haar staatssecretaris Wilma Mansveld mag heerlijk spitsroeden over het spoor lopen. Ze heeft het haar al zo vaak gezegd. “Wilma. Laat toch lekker gaan. Laat de vrije krachten hun werk doen. Trek je handen ervan af. Doe als ik. Delegeer”.

Maar de staatssecretaris luistert niet. Ze was er al bang voor. Typisch PvdA. Denkt in overheden. Bemoeit zich overal mee. Voelt zich verantwoordelijk. En kijk nu eens, hoe ze zich heeft overgeleverd aan de Tweede Kamerwolven. Nou ja, haar een zorg. Als zíj ProRail en de NS maar niet in handen krijgt. “O, hemeltje lief, alsjeblieft niet. Misschien dat de staatssecretaris toch beter aan kan blijven. Een beetje bungelen kan geen kwaad, en al helemaal niet als het om iemand van de linkse kerk gaat”, denkt de minister een beetje vals, maar wel tekenend voor haar kracht.

Written by sjonkritmeester

September 30, 2015 at 12:23 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: