sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALLEEN GEWELD KAN POETIN STOPPEN

leave a comment »

Misschien zijn er nog mensen die zich illusies maken over de figuur van de Russische president Vladimir Poetin. Misschien denken zij dat hij een punt heeft, een grootmeesterlijk strateeg is, een man met visie. Dat hij het recht heeft Amerika de voet dwars te zetten omdat het overal de lakens uitdeelt. Misschien denken die mensen wel dat het goed is voor de betere wereld die ook zij willen.

Welnu, laat ik die mensen uit de droom helpen. In plaats van dat Poetin alles in het werk stelt zijn land en 150 miljoen Russen te helpen stappen voorwaarts te maken, de economie te stimuleren, vrijheden te bevorderen, een fatsoenlijke democratische rechtsstaat op te bouwen. Op basis van vertrouwen de positie van Rusland te versterken in internationale organisaties, samen te werken waar het kan.

In plaats van dat Poetin iets dergelijks doet, eist hij zijn plaats in de geschiedenis op, bezet een eiland, voert oorlogen tegen buurlanden, daagt uit, sluit tegenstanders op of laat ze vermoorden, vernietigt elke vorm van tegenspraak, maakt ontelbare levens kapot, verpatst miljarden oliedollars aan vliegtuigen en tanks. En stelt nu ook nog eens alles in het werk om samen met de Islamitische Republiek Iran een moordzuchtige dictator in het zadel te houden, ten koste van nog meer chaos en ellende dan toch al het geval is.

Geen misverstand, het Westen, de Verenigde Staten van Amerika voorop, doet veel fout. De wankelmoedigheid van de Amerikaanse president Barack Obama heeft de kwestie Syriё op z’n zachtst gezegd geen stap dichterbij een oplossing gebracht. Integendeel. Ook het Westen heeft zo zijn belangen, steunt foute leiders. De Amerikaans-Britse inval in Irak, 2003 is een schandvlek op het kapitalistische blazoen.

Dat moge zo zijn. Geef westerse kapitalisten niet de vrije hand. Maar wie zich verheugt op de wereld die Vladimir Poetin in het hoofd heeft? Ik niet! Bovendien, als de geschiedenis iets heeft bewezen, is het wel dat een politicus die zoveel risico’s neemt, alleen met geweld te stoppen is.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

October 3, 2015 at 12:03 am

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: