sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

LAAT MERKEL EEN VOORBEELD ZIJN

leave a comment »

Te weinig weerstand biedt ze Poetin. Ook met Griekenland is veel misgelopen. De duur en hardheid van de economische crisis in Europa is een direct gevolg van het Duitse inflatietrauma. Maar ze is wel een politica van vlees en bloed die vecht voor mensen in nood en de moed heeft om de harde tegenkrachten te trotseren.

Angela Merkel, 61 jaar, domineesdochter leider van de Christen Democratische Unie en alweer tien jaar bondskanselier van Duitsland. “Merkel heeft geblunderd door de vluchtelingen zo hartelijk welkom te heten”, lees en hoor je overal. Het “Wir schaffen es”, dragen critici in steeds groteren getale haar na.

Want niet alleen in Nederland floreren de nationaalpopulisten. Alternative für Deutschland (AfD) klopt steeds harder op de deur. De anti-moslimbeweging Pegida voelt zich sterk. Correspondent Wierd Duk rapporteert over de angst voor vreemde elementen. Er zijn incidenten.

Reden genoeg dus voor oud-rechts om ook zenuwachtig te worden. Zoals gewoonlijk vertaalt zich dat in pogingen de concurrentie de loef af te steken. Zo dreigt de minister-president van Beieren, Seehofer, naar de rechter te stappen als het kabinet in gebreke blijft. Seehofer is de voorzitter van de CSU, de zusterpartij van de CDU.

Volgens het weekblad Der Spiegel zal het zo’n vaart niet lopen. Daarvoor is de positie van de bondskanselier te sterk. Hoe het zij, zelfs de felste critici kunnen er niet omheen dat Angela Merkel nu al wekenlang laat zien wat leiderschap is. Dat ze staat voor een prijzenswaardig principe. Het is mooi om te constateren hoe opiniepeilingen dat beeld bevestigen. Maar nog mooier zou het zijn als premier Rutte, staatssecretaris en hun partij haar als voorbeeld durven te nemen.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

October 10, 2015 at 12:23 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: