sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

TIJD VOOR EEN GOED GESPREK

leave a comment »

Misschien zouden we eens een week de boel de boel moeten laten. Alles plat leggen. Radio en televisie uitzetten. Geen kranten. Geen internetverkeer. Elkaar diep in de ogen kijken. Even de tijd nemen voor een goed gesprek. Noem het een Brede Maatschappelijke Discussie. Wat willen we met onze samenleving? Wat gaat er goed? Wat gaat er fout? Hoe moet het beter? zijn vragen die aan de orde kunnen komen. Antwoorden proberen. Ideeёn noteren. Ter afsluiting een commissie van wijzen aanstellen die twee maanden krijgt om een aangepaste maatschappijvisie op papier te zetten.

Want het land is vastgelopen. “Een nieuwe breuklijn”, opent de Volkskrant naar aanleiding van het vluchtelingendebat. Het is de zoveelste. Over Europa, de euro, het milieu, onderwijs, de auto, het belastingsysteem, de NS, Zwarte Piet, het zorgstelsel, defensie, de hoge inkomens waren we het al zeer oneens.

Angst en onzekerheid zetten de toon. Politiek en burger verstaan elkaar niet meer. In het dorp Oranje liep de plaatsing van 750 vluchtelingen uit de hand. Gemaskerde hooligans gooiden vuurwerkbommen en eieren naar een asielzoekerscentrum in Woerden. In Utrecht demonstreerde de anti-islamitische Pegida-beweging waartegen antifascisten weer te hoop liepen. Opiniepeilingen zijn dagkoersen. Maar de Nederlanders weten wel zo ongeveer met wie ze van doen hebben als zij hun voorkeur uitspreken voor Geert Wilders en zijn PVV. Maurice de Hond (www.peil.nl) meldt: 35 Tweede Kamerzetels, een record!

Regeringspartij VVD houdt haar angst niet eens verborgen. De grootste partij van het land voelt de hete adem van de PVV in haar nek. Dus praat fractieleider Halbe Zijlstra over gelukzoekers die niet welkom zijn omdat zij de verzorgingsmaatschappij bedreigen. Over verwarring gesproken! Want zou Zijlstra niet blij moeten zijn als overtuigd aanhanger van de zelfredzame samenleving die sinds jaar en dag ijvert voor versobering?

De PvdA staat anders in het debat. Factieleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher pleiten voor een rechtvaardige opvang. En zie, Nederland zou Nederland niet zijn als het kabinet geen oplossing bedenkt die zowel sober als rechtvaardig is.

Mooi, maar sinds de Tweede Wereldoorlog is Europa, en dus ons land, niet zo bedreigd geweest. De economische signalen mogen op groen staan. Grote groepen zitten nog midden in de crisis. Voor radicale moslims is iedereen bang. Het Midden-Oosten staat sowieso in vuur en vlam. Dat Poetin een dictator is die niet onderdoet voor mannen als Stalin, Mussolini en Hitler dringt geleidelijk aan door. In de Turkse president Erdogan heeft Poetin een evenknie die zich met zijn oorlog tegen de Koerden aardig in de kaarten laat kijken. Een bijdrage tot de stabiliteit is het allerminst, en dat betreft niet alleen Turkije maar ook de Europese Unie waar ruim 5 miljoen Turken wonen.

“Waar is premier Rutte”? was vorige week de brandende vraag. “Het volk wenst zich een Vader des Vaderlands”, wist iedereen die er toe doet. Een leider dus. Een allesoplosser. Een man die met een hoofdknik het land in de juiste richting weet te dirigeren.

Ach, Plato en Rousseau hadden het er al over. Zij bedoelden het goed. Maar de dictators die zich geïnspireerd voelden door de Wijsgeer Koning of de Algemene Wil zijn niet op één hand te tellen. Willem van Oranje? Van alles valt over de goede man te vertellen. Maar niet dat hij de onbetwiste leider van een natie in wording was. Integendeel, het was andersom. De rest is mythevorming, laat staan dat premier Rutte 450 jaar later als zodanig kan functioneren. In Nederland is de premier vooral een primus inter pares, de voorzitter van het kabinet die zijn bewindslieden op één lijn moet zien te krijgen. Daarnaast is hij partijman, een VVD’er.

Er is nog veel, veel meer. Als we bang zijn, is dat terecht. De kunst is om die angst om te zetten in effectief beleid. Maar daarvoor moeten we toch echt eerst tot onszelf komen. In plaats van te dreigen met grote rampen, domme beslissingen te nemen, is een denkpauze misschien niet zo’n slecht idee. Geen Vader des Vaderlands dus, maar wel een goede organisator, in staat om een Brede Maatschappelijke Discussie in de vereiste banen te leiden, is wat het land op dit moment het hardst nodig heeft.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

October 12, 2015 at 5:14 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: