sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DAT DOET IETS MET EEN LAND

leave a comment »

Ik moest het even verwerken. Het was een verwarrende dag die aanvankelijk in het teken stond van de presentatie van het OVV-rapport over de MH17. Jeroen Pauw noemde het een aanslag. Anderen hadden het over pech. “Poetin wint”, wist uitgever Derk Sauer. Maar goed, wie het nieuws een beetje volgt, weet dat de mensen vooral bezig zijn met het Nederlands elftal dat op een zo afgrijselijke manier door het ijs is gezakt.

Zie ik een verband? Vorig jaar behaalden Louis van Gaal en zijn mannen een onverwacht succes op de wereldkampioenschappen in Braziliё. Fantastisch was de derde plek, maar het toernooi was nog niet afgelopen of de MH17 spatte uit elkaar, op die vreselijke middag van 17 juli, 13.20 uur. Een BUK-raket in Oost-Oekraїne maakte een eind aan het leven van 298 inzittenden van wie 196 Nederlanders. Vijftien maanden later verklaart de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid terloops dat de raket is afgevuurd vanuit rebellengebied. Door Russen dus.

We waren één. “De onderste steen komt boven”. Ik zie premier Mark Rutte nog staan. Maar helaas, we kunnen niet op tegen het Rusland van Poetin. “Ik ben machtig. Jullie stellen niets voor”, straalde die al eerder uit. Er waren incidenten. Iets met een dronken diplomaat, een Greenpeace-actie. Aanvankelijk liet het ons koud. Nooit haalden de schaatsers zo veel successen als in Sotsji.

Voor de Russen bleef niets over. Dus annexeerde Poetin de Krim. Groene mannetjes verschenen ook in Oost-Oekraїne. De boodschap kwam niet over, bleek in Braziliё overduidelijk. Nee, Rusland had zich niet geplaatst. Des te harder voelde de pijn. Het had een Belgisch, een Noors toestel kunnen zijn, maar de MH17 met zo veel Nederlanders aan boord kwam goed uit.

Vijftien maanden lang peperen de Russen het ons in, liegen ons voor, piepelen ons, nemen ons niet serieus, voelen de angst. De wereld ziet het. Iedereen ziet het, en dat doet iets met een land, met een natie die zoveel te danken heeft aan het voetbal. Geen toeval dus dat het Nederlands elftal sinds september vorig jaar geen wedstrijd heeft gewonnen.

In 2018 zijn de wereldkampioenschappen in Rusland. Jeroen Pauw kan zich niet voorstellen dat het Nederlands elftal meedoet als er niets veranderd is. Mijn advies is, gewoon spelen. En winnen. Speel ze stuk. Laat ze alle hoeken van de velden zien.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

October 15, 2015 at 12:04 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: