sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

OM NIEUWE HOLOCAUST VÓÓR TE ZIJN

leave a comment »

‘Mijn land’, is de titel van het boek dat de voormalige Israёlische minister van buitenlandse zaken Abba Eban schreef in 1972. Verkeerde titel natuurlijk, maar wel een titel die precies aangeeft waar het in het Israёlisch-Palestijnse conflict om draait. Namelijk, om twee partijen die elkaar een stuk land betwisten.

Je vraagt je af, wat is het probleem? Misschien is het dit. Ze timmert aan de weg. Is veelbelovend. Natascha van Weezel kan het in elk geval mooi verwoorden, zoals bij Jeroen Pauw waar ze vol vuur betoogde hoe joods, “juist joods”, het is om Syrische vluchtelingen in je buurt te hebben. Hen te koesteren, lief te hebben. Hen te leren kennen. Logisch dus dat vader Max, de journalist, trots is op zijn dochter. In de Volkskrant doet hij er nog een schepje bovenop. Hij schaamt zich voor de dorpse houding van Joden die tegen de vestiging van een asielzoekerscentrum in Amstelveen zijn. In een wijk waar veel Joden wonen. In, zeg maar, hun achtertuin.

Dochter en vader Van Weezel hebben een punt. Maar is het wáár wat zij beweren? Immers, naar het schijnt hebben de Joden er alleen de afgelopen honderd jaar al aardig op losgemept in het Midden-Oosten. Ze hebben aanslagen gepleegd, op de Engelsen nog wel, oorlogen gevoerd, land veroverd.

Vorig jaar nog kwamen 2100 Palestijnen in het, zoals zij het zelf noemen, concentratiekamp Gaza om. In The New York Times schrijft Nathan Thrall over Joodse groepen die door Jeruzalem lopen, en ‘Dood aan de Arabieren’, roepen. De Israёlische politie schoot een onschuldige Eritrese man neer waarop omstanders hem begonnen te schoppen. Joden, ach Joden.

“PVV-geneuzel”, viel voetbalgeweten en Pauwgast, Johan Derksen, Natascha van Weezel bij toen de Amstelveense rabbijn vraagtekens zette bij de komst van honderden vluchtelingen die zijn opgevoed met de gedachte dat Jood=slecht, in een tijd dat wanhopige, maar vastbesloten vrijheidsstrijders zich geroepen voelen een daad te stellen. Zoals de eigenaar van een broodjeszaak die op Facebook een oproep plaatste om Israёlische burgers (lees: Joden) in elkaar te slaan. Want ook hij is kwaad omdat de terroristenstaat Israёl Palestijnse kinderen vermoordt.

Trouwens, de bewoners van een asielzoekerscentrum hebben wel andere zorgen dan het beramen van boze plannen. En wie denkt dat het land tijd heeft voor joodse muizenissen als vluchtelingen druk doende zijn de banen, huizen en vrouwen af te pikken van de echte Nederlanders, moet zichzelf eens goed laten nakijken.

Mooi blijft het beeld dat van dochter en vader Van Weezel van Joden hebben. Het is absoluut nastrevenswaard. Zelfs zijn er Joden die voldoen. Maar toch, waarom, moeten juist zij het voorbeeld van goedertierenheid, barmhartigheid zijn? zoals de Van Weezels betogen. Omdat het jodendom dat leert? Max van Weezel haalt de teksten van Leviticus en Zacharia aan.

Prachtig, maar de uitzonderlijkheid uitspreken, is precies wat antisemieten doen, hoewel in omgekeerde vorm. Tegenover de Jood als het toppunt van goedheid stellen zij de duivelse slechtheid. Vrij vertaald zou Israёl een democratisch voorbeeld moeten zijn, vrij van ondeugden. Zo werkt het dus niet. Israёl is geen ideale staat, allesbehalve, maar ook geen terroristische roofstaat bewoond door moordzuchtig addergebroed.

Het is niet anders, een Jood is een mens van vlees en bloed met kwaliteiten en gebreken. Zes miljoen Joden wonen in Israёl, in de wetenschap dat een half miljard buren op z’n zachtst gezegd er een tikje anders over denken. God weet hoeveel van die buren vinden dat Israёl er niet hoort te zijn, eigenlijk vernietigd moet worden. Veel, heel veel mensen in de rest van de wereld kunnen irritatiegevoelens niet onderdrukken en projecteren hun woedegevoelens op Israёl, de onderdrukker waar andere objecten voorhanden zijn. Want het geduld is op.

Al met al moge de staat Israёl een onrechtvaardige zijn. Maar de staat is niet per se onrechtvaardiger dan een andere, en het laatste dat de Joden kwalijk genomen kan worden, is dat zij een nieuwe Holocaust vóór willen zijn.

Written by sjonkritmeester

October 19, 2015 at 6:58 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: