sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HIJ HEEFT MEER WONDEREN VERRICHT

leave a comment »

De levens zijn met elkaar verweven. Als mens hebben ze misschien weinig met elkaar, in grootheid reiken beiden naar enorme hoogten. De tijd, niets, leek daar invloed op te hebben. Maar het leven zou het leven niet zijn, als het geen verrassing in petto heeft. Rest de vraag hoe alles eindigt. Ze wankelen in elk geval, ieder op hun eigen manier, Johan Cruyff, ‘El Salvador’ en ‘Kaiser’, Franz Beckenbauer.

Johan Cruyff heeft longkanker. Het is ernstig. Vooralsnog is de voetbalwereld geschokt. Maar wie weet, de jongen uit Betondorp heeft wel meer wonderen verricht. Vijfentwintig jaar geleden overleefde Johan Cruyff een erfelijke hartaandoening. De dokters gaven hem geen tien jaar meer. Niets en niemand kon tegen Johan op. Maar hij die Ajax drie Europacups bezorgde, en FC Barcelona één, hij die groter is dan CEO’s, ministers, premiers, koningen, voorzitters van voetbalclubs en zelfs Louis de Grote, blijkt dan toch kwetsbaar.

De grootheid van Franz Beckenbauer is net zo onomstreden als die van Johan. Der Kaiser is ook niet zo maar een erenaam, het is een titel. En nu heeft ook de Duitse voetbalheld een levensgroot probleem. Franz’ naam was al genoemd in het FIFA-schandaal rond de aanwijzing van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Vorige week bracht het opinieblad Der Spiegel het verhaal dat ook de toewijzing van het WK aan Duitsland in 2006 geen zuivere koffie is, en Franz erbij betrokken is als voorzitter van het organisatiecomité.

Toegegeven, de nabije toekomst voor Johan Cruyff en Franz Beckenbauer is onzeker. Spannende momenten wachten beide voetbalhelden, maar er kan geen twijfel over bestaan dat de grootheid van beide helden onuitwisbaar in marmer gehouwen blijft.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

October 23, 2015 at 12:10 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: