sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE HEMEL BEWARE NEDERLAND

leave a comment »

Eens was de Volkskrant een linksgerichte, enigszins activistische krant. Anno 2015 is het moeilijker een etiket te plaatsen. Links, rechts en het midden kunnen er terecht. Wel zullen de hoogopgeleiden in de meerderheid zijn gebleven. Misschien is commentator Martin Sommer wel de verpersoonlijking van de draai die de Volkskrant gemaakt heeft. Dus schrikken, doet de lezer allang niet meer van hem.

“Niet meedoen is verstoting”, luidt de kop van het artikel waarin de commentator herinnert aan het lot van onder andere het voormalige Tweede Kamerlid Hans Janmaat, oprichter van de Centrumpartij en de Centrumdemocraten waarvan, aldus Sommer, vooral stoffige heren lid waren die zich zorgen maakten over de multiculturele samenleving, en ideeёn deelden die nu gemeengoed zijn.

Janmaat stond te boek als extreemrechts. Collega-politici zwegen hem dood. De media veroordeelden hem. In 1986 gooiden antifascisten een brandbom in een vergaderzaal in Kedichem waarbij Janmaats vriendin een been verloor. “Voor mij bestaat geen democratie”, zou hij indertijd gezegd hebben. Martin Sommer geeft hem gelijk.

Mmm, ongetwijfeld valt er veel aan te merken op het Nederland van twintig, dertig jaar geleden. Maar gisteren toonde Sommers eigen krant die foto. Geen idee wie de jongens zijn. Ze zouden uit het Brabantse Steenbergen komen of uit Rotterdam. Ze zijn tegen een asielzoekerscentrum, ze zijn tegen vluchtelingen en maken andersdenkenden het spreken onmogelijk. Spreken de taal van Wilders en de PVV.

Janmaat is inmiddels dood, maar dat hij en zijn stoffige metgezellen zich erin zouden kunnen vinden, lijkt geen al te boude gedachte. “Vol is vol”, “Eigen volk eerst”, waren de slogans waarvan zij zich indertijd bedienden. Waarmee gezegd, de hemel beware Nederland.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

October 24, 2015 at 12:12 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: