sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

MISSCHIEN WAS HET DE KONING ZELF

leave a comment »

Een republikein kan maar beter geen Nederlander zijn. Het volk is ontzettend blij met koning Willem-Alexander, geven de opinieonderzoeken aan. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb stelt dat de koning goud verdient voor het land. Geschiedschrijver Cees Fasseur vindt dat de monarchie beter is voor een stabiele democratie.

Alles is koek en ei dus voor het Oranjehuis. Dat blijkt ook weer eens, nu koning Willem-Alexander en koningin Maxima op bezoek zijn in China. Zelfs een nierbekkenontseking kreeg de koningin niet klein. De koning zei dit in de Gouden Zaal van de Grote Hal, schrijft de Volkskrant:

“Nederland waardeert de constructieve dialoog die we voeren. Een dialoog over zaken waarover we het eens zijn, als ook over zaken waarover we soms van mening verschillen, zoals mensenrechten”.

Amnesty International waardeert het gebruik van het woord mensenrechten. Hoe de Chinese president Xi Jinping dit staaltje van Oranje-plichtsbesef opvatte vermeldt het verhaal niet. Op basis van de ervaringen van oud-correspondent Fokke Obbema mag de lezer zelf invullen. Misschien is de zin wel exclusief voor het Nederlandse publiek bedoeld. Is hij onvertaald gebleven. Of, je weet het maar nooit, heeft de tolk het woord mensenrechten vertaald als handel.

Hoe het zij, de toespraak is diep doordacht, door en door besproken met de Chinese regering. Waarop de Chinese president er zijn goedkeuring aan heeft verleend. Immers, in China gebeurt op regeringsniveau niets waar de president geen weet van heeft. Je bent nu eenmaal alleenheerser of je bent het niet.

Anderzijds betreft het hier een mooi staaltje van moderne Oranje-propaganda. Ach, het is zo maar een gedachte. Maar, een complimentje van Amnesty International, toch niet de eerste de beste instelling: “Als we daarvoor zorgen, kunnen de critici van het staatsbezoek aan China wel inpakken”, moet de speciale adviseur publieke betrekkingen hebben bedacht. Of misschien was het de koning zelf wel.

Written by sjonkritmeester

October 27, 2015 at 12:22 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: