sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EEN ONGELUK? OF TOCH EEN AANSLAG?

leave a comment »

Eigenlijk was het uitgesloten. Want had de co-piloot van de boven de Sinaї-woestijn verongelukte Russische Airbus321, vlucht 9268 Sharm el Sheik-Sint Petersburg, zijn vrouw niet gezegd dat het toestel er één met veel gebreken was? En zo goed stond de vliegtuigmaatschappij Metrojet nou ook weer niet bekend. Waarmee de 224 slachtoffers wel verklaard leken.

Niettemin eiste de Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor het ongeluk op. “De aanslag”, aldus de verklaring, “is een vergelding voor de Russische bemoeienis in Syriё”. Maar experts verwezen de IS-verklaring vrijwel direct naar het Rijk der Fabelen, want weliswaar zijn in de Sinaї aan IS gelieerde opstandelingen actief. Zij beschikken niet over raketten die een afstand van tien kilometer kunnen overbruggen.

Intussen zijn andere experts druk doende met het onderzoek van de zwarte doos. Persbureaus melden dat geluiden zijn geregistreerd die niet bij een vliegtuig horen. De Amerikaanse zenders NBC en ABC weten van betrouwbare, maar anonieme bron dat infrarood-onderzoek lichtflitsen signaleerde die kunnen wijzen op een bomaanslag. “Hoewel”, voegen zij eraan toe, “het kan ook gaan om een ontplofte brandstoftank of heel iets anders”.

“Misschien is het toch een aanslag”, oppert de Frankfurter Allgemeine Zeitung die erop wijst dat de veiligheidsvoorzieningen op het vliegveld van Sharm el-Sheik nauwelijks aan de internationale maatstaven voldoen.

Een aanslag? Een ongeluk, te wijten aan achterstallig onderhoud? Toch benieuwd waartoe de Russische president Vladimir Poetin besluit. Maar als ik hem was, zou ik voor het ongeluk kiezen.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

November 4, 2015 at 12:20 am

Posted in Column

Tagged with , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: