sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘BRENET HEEFT ONS NIETS TE ZEGGEN’

leave a comment »

Is sportverslaggeving eigenlijk wel journalistiek, in die zin dat de ontvanger van de verslaggever verwacht dat die weergeeft wat hij ziet? Iets doet met hoor en wederhoor? Enige afstand tracht te bewaren? Probeert de ratio erbij te houden zonder haar emotie prijs te geven? Zinnige uitspraken wil registreren?

Ik geloof toch dat er in de loop der jaren iets veranderd is. In elk geval heeft het weinigen verrast dat geen Tour de Franceverslaggever op de gedachte is gekomen: “Kom, laat ik eens uitzoeken waarom Lance onklopbaar is”? Misschien ligt het voor de directe radio- en televisieverslaggever wat moeilijker, maar de talloze commentatoren, columnisten, analytici en columnisten hebben geen excuus.

Joshua Brenet heet hij, eerste elftalspeler van PSV, nauwelijks 20 jaar en een talent. Voor Omroep Brabant klapte de jonge voetballer uit de kleedkamerschool. Vertelde dat de PSV’ers vragen hebben over het selectiebeleid van het Nederlands elftal. Zij menen een voorkeur richting Ajax te bespeuren.

Niets nieuws eigenlijk, maar het voetbaljournaille reageerde als was het door een wesp gestoken. Niet met argumenten. Niet met ironie. Nee, het maakte de jongen af. “Wat hij zich verbeelde”? “Wie is hij wel”? NOS-chef Arno Vermeulen lachte Joshua keihard uit. “Calimero”!

Voor één keer zijn de journalisten, commentatoren, analytici blijkbaar eensgezind. “Dit kan echt niet. Joshua Brenet heeft ons niets te zeggen”. Om morgen weer hele bomen en uren zendtijd te spenderen aan geklaag over domme sporters die louter nietszeggende klanken uitstoten.

Dus kan de conclusie alleen maar zijn: de werkopvatting van de sportjournalisten is dodelijk voor het eigen vak.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

November 9, 2015 at 10:01 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: