sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EEN LIEVE JONGEN IN DE POLITIEK

leave a comment »

Alsof hij een stuk jonger is geworden, Paul Witteman. Soms komt hij nog eens langs op de publieke omroep. Iets met muziek. Om de zoveel tijd mag hij ook zijn oude metier oppakken als presentator van het opinieprogramma Buitenhof.

Gisteren deed hij de oud-wethouder van Amsterdam, Pieter Hilhorst. De ex-politicus die eigenlijk geen politicus is, heeft een boek geschreven, ‘De Belofte’. Aan publiciteit is geen gebrek, al is het maar omdat Pieter Hilhorst als lijsttrekker verantwoordelijk was voor den historische verkiezingsnederlaag in Amsterdam van vorig jaar, toen de PvdA voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog tot de oppositiebanken werd veroordeeld.

In het boek zet Hilhorst zichzelf neer als een idealist, man van de theorie die het politieke handwerk niet beheerste. Paul Witteman confronteerde zijn gesprekspartner onder andere met de opmerking van partijgenoot en burgemeester Eberhard van der Laan: “Je bent een lieve jongen”. “Wat vind je daarvan? Zo’n opmerking klinkt toch als een diskwalificatie, niet”? klonk het ietwat pesterig.

Nee, leuk vond Pieter Hilhorst de opmerking niet. Wel heeft hij er een verklaring voor. Immers, politiek heeft met macht te maken, met krachtdadigheid. In die perceptie passen wellicht geen lieve jongens. “En het is waar. Ik had het anders moeten doen. Ik probeer ook aan te geven hoe het anders kan. Maar ik heb gefaald. Ik heb de fouten gemaakt”.

Vermoedelijk nam Paul Witteman daarom afscheid met de woorden: “U lijkt me inderdaad een lieve jongen”.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

November 9, 2015 at 12:18 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: