sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

POETIN EN ERDOGAN BELOVEN RUST

leave a comment »

Vliegtuigbom of niet. De blonde dames, een tweeling leek het wel, kijken vrolijk genoeg de camera in. Gevangen door de Volkskrantfotograaf op het vliegveld in Sharm el-Sheikh lacht het stel de lezers toe met het gezicht van Vladimir Poetin levensgroot op de T-shirts. Het is helder, de dames weten zich in veilige handen. Hen kan niets gebeuren. Poetin is hun held. Heeft het beste met zijn volk voor. Houdt van alle Russen.

Honderden jaren hebben diezelfde Russen, nou ja, hun voorouders dan, geleefd onder dictaturen. Ver weg in Sint-Petersburg zat vadertje tsaar. Dichtbij zaten de heren grootgrondbezitters, de adel waaraan de boerenmassa’s schatplichtig waren totdat de Russische revolutie in 1917 kwam en een eind maakte aan de absolute monarchie, aan een boerensamenleving, aan de macht van de Kerk, aan miljoenen mensenlevens. Aan nog veel meer, maar niet aan de aard van het bewind.

Na de ineenstorting van de communistische dictatuur in 1990 kwamen er zowaar verkiezingen, politieke partijen en een parlement. Een vrije pers ontstond. Maar 25 jaar later regeert president Vladimir Poetin alweer 16 jaar. Droomt van invloedssferen en macht. Verovert landen, voert hele en halve oorlogen. Sluit bondgenootschappen en beschermt vrienden.

Schijnbaar gaat het goed met president Poetin. Hij heeft de wind eronder. Er moet een oppositie zijn; maar waar? “Dik 80 procent van de Russen steunt de president”, zeggen verkiezingsonderzoeken. “Omdat hij het land zijn trots heeft teruggegeven”. Dus, als de president besluit in het bevriende Syriё in te grijpen, zal daarvoor een goede reden zijn.

Wat dat betreft, zitten de Russen vermoedelijk op één lijn met de 21 miljoen Turken die op 1 november president Tayyip Erdogan via de islamitische AK-partij weer aan een absolute meerderheid hebben geholpen. Want net als Poetin brengt Erdogan stabiliteit, vrede, rust en trots. Gelooft in invloedssferen, droomt van wereldrijken en regeren zonder oppositie.

Het zal toeval zijn dat Turkije net als Rusland het restant is van een voormalig wereldrijk. Dat beide naties een beroep doen op het nationaal bewustzijn en enorm gebeten zijn op volkeren die naar onafhankelijkheid streven zoals de Koerden, de Tsjetsjenen of Oekraїners. De verschillen zijn groot, en vrienden zijn de landen nooit geweest.

Maar overeenkomsten zijn er wel degelijk. Zowel het oude Rusland als het Turkse Rijk waren veelvolkerenstaten. Terwijl zij zich voorbijgestreefd zagen door de moderne industriestaten, probeerden tsaar en sultan het verzet met harde hand de kop in te drukken. Wantrouwen voerde boventoon. Critici zochten hun toevlucht in andere landen. Je kon zo de strop, het zwaard of de kogel krijgen en de geheime politie was overal. Het minste dat je van Poetin en Erdogan kan zeggen, is dat beide sterke mannen handelen in een traditie, ook al is die aangepast aan de 21ste eeuw.

De boerenmassa’s van de 19e eeuw zijn in weinig te vergelijken met de toeristen in Sharm El-Sheik. Misschien houden Russen en Turken echt van hun leiders. Misschien zit de dictatuur hen in de genen. Misschien komen Poetin en Erdogan ermee weg. Maar binnen nù en pakweg drie jaar komen de toeristen en de AKP-stemmers erachter dat ze zichzelf op een vreselijke manier hebben bedonderd.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

November 9, 2015 at 7:18 pm

Posted in Een mening

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: