sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

WAT RUTTE DOET, KAN NIET

leave a comment »

Premier Mark Rutte: “We zijn in oorlog met de Islamitische Staat”. Burgemeester Ahmed Aboutaleb: “Vernietig IS! Roei die fanatici met wortel en tak uit”! Opnieuw is gebleken dat Nederlandse politici volstrekt ongeschikt zijn voor hun baan. Ze laten zich meeslepen door emoties, hebben zichzelf niet in bedwang. Op die manier kun je het land niet leiden, en al helemaal niet een oorlog insturen.

Natuurlijk is het mooi dat premier Rutte meeleeft met de slachtoffers van de aanslagen in Parijs, in staat is het volk toe te spreken met een trilling in de stem. Waarmee hij herinnerde aan die verschrikkelijke ramp op 17 juli vorig jaar met de MH17 toen 17 miljoen Nederlanders als bij toverslag een staatsman zagen in plaats van de VVD-leider aan wie zij al zo gewend waren. Één klein foutje maakte die staatsman slechts. Hij beloofde de premier, nee, hij bezwoer de daders te vinden, te pakken en voor het gerecht te brengen. Je zou zeggen dat anderhalf jaar genoeg is om ervan te leren.

Het punt is, Nederland voert oorlog tegen de Islamitische Staat , in die zin dat Nederlandse F-16’s in Irak bombardementsvluchten uitvoeren. Daarbij komen strijders en ongetwijfeld ook burgers om. Dat alles is bekend. Maar als een regeringsleider het woord oorlog in de mond neemt heeft dat een verstrekkende staatsrechtelijke betekenis. Immers, premier Rutte reageerde zaterdag na een speciaal kabinetsberaad op de aanslagen in Parijs die 129 mensen het leven kostten. Aanslagen die veroordeeld zijn als aanvallen op de westerse maatschappij, op de manier van leven die de Franse president François Hollande betitelde als een oorlogshandeling.

Daar kan geen misverstand over bestaan, de IS-aanslagen zijn bedoeld om een reactie uit te lokken. Voor New Yorkcolumnust Roger Cohen gaat het hier om een aanval op NAVO-lidstaat, en treedt artikel 5 van het Handvest in werking. Dat wil zeggen dat alle NAVO-landen zich als aangevallen dien te beschouwen. Maar dat is nog iets anders dat een land in staat van oorlog verklaren zoals premier Rutte zaterdag deed..

Dat kan niet. Dat mag niet. Burgers verwachten een politiek leider die zijn woorden doordenkt en weet wat hem te doen staat. Die niet in de val van de Islamitische Staat trapt om het Westen naar het Midden-Oosten te lokken. ‘We zijn in oorlog’, betekent dat Nederland zich in staat van oorlog acht met de IS en diens aanhang. Die vier woorden mag een premier niet uit de losse pols laten neerdalen op het volk al is het maar omdat de officiële staat van oorlog verreikende juridische en staatsrechtelijke consequenties heeft.

Dat moet premier Rutte officieel doen, en daarvoor de juiste volgorde betrachten. Dus eerst advies inwinnen bij de juridische, militaire en veiligheidsspecialisten. Vervolgens de uitkomsten voorleggen aan het parlement dat zijn fiat kan geven. Om daarna in een ingelaste radio- en televisie-uitzending het Nederlandse volk uit te leggen wat het precies te wachten staat.

En dan burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. In het opinieprogramma Buitenhof had hij zich evenmin in bedwang. Het siert de burgemeester dat hij de grote groep van moslims durft aan te spreken zoals hij doet, zich niet tegen laat houden door onverlaten die wel weer eens daad willen stellen. Ook de burgemeester acht Nederland in staat van oorlog

Maar de manier waarop Aboutaleb dat deed, past ook een burgemeester niet. De Rotterdamse burgemeester vindt dat de grote gematigde moslimgemeenschap zich solidair moet verklaren met de Nederlandse democratische waarden, zich op moet richten om zich met alle kracht tegen de fanatici teweer te stellen. Hij was bij Buitenhof eerlijk genoeg. De emoties spatten van zijn gezicht af. “Het is tijd om die 40.000 man weg te vagen. Om de IS met wortel en tak uitroeien”.

Helaas, de burgemeester overziet de gevolgen niet. Want wat betekent Aboutalebs oorlog in de wetenschap dat de wereld heeft ervaren hoe de inval in Afghanistan en Irak is afgelopen? Immers, een fiasco is geworden. Niets is opgelost. Integendeel!

Misschien is er op enige termijn geen andere optie dan militair ingrijpen met grondtroepen. Maar nù een emotionele oproep doen, is onverantwoordelijk, en al helemaal op een moment dat de autoriteiten niets anders weten te verzinnen dan grenzen dicht te gooien en geen begin van een antwoord hebben op de grote vragen.

Parijs heeft aangetoond dat de jihadisten tot alles in staat zijn. Dat de gevaren overal zijn, en dan hebben we het nog niet eens gehad over het Rusland van Poetin en de Turkse president Erdogan die in de Koerden een grotere vijand dan IS ziet. Daarom, een oproep aan premier Mark Rutte en burgemeester Ahmed Aboutaleb: ‘Treed af’.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

November 15, 2015 at 8:01 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: