sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

IK WOON IN BELEGERDE STAD

leave a comment »

(Door Tjeerd Ritmeester)
‘Brussel, een belegerde stad’, koppen de kranten over de veiligheidssituatie in de Belgische hoofdstad. De toestand is kritiek. Gespannen. De angst regeert. Dat laatste is niet vreemd. Tenzij je het nieuws niet volgt ben je op je hoede. Elke plek waar veel mensen samenkomen, begin je te zien als een potentieel doelwit.

Zwaar bewapende soldaten, speciale agenten, pantserwagens, en speurhonden laten niets aan de verbeelding over. Extra veiligheidsmaatregelen waren er al een hele tijd maar nu lijkt het oorlog. Brussel wordt bedreigd en ik woon in een bedreigde stad.

De dreiging begon vrijwel direct na de aanslagen in Parijs. Zo ook in mijn buurt. Ik woon vlakbij het Europees Parlement. Op maandag besloot de politie opeens de straat af te zetten. De lijnbus die er net stond werd leeggehaald en auto’s mochten de straat niet meer in. Mensen holden naar een veilig heenkomen. Een busje verscheen en een robot gebruikt voor explosieven kwam tevoorschijn.

Een passerende man met een Islamitisch ogende baard moest als enige, zover ik kon zien, zijn tas leeghalen. Een zwaar bewapende agent hield alles in de gaten.
Natuurlijk was het allemaal vals alarm. Maar een stad onder hoogspanning reageert ook onder hoogspanning.

Sommigen vinden het allemaal overdreven, Belgen verspreiden kattenfoto’s op Twitter en jongeren beweren niet bang te zijn. Dat is ongetwijfeld waar. Veel mensen zijn niet bang. Tot ze er zelf tussen staan. Dan zijn ze maar wat blij dat die soldaten net om de hoek staan. Denk aan de herdenking in Parijs waarbij plotseling rotjes werden afgestoken. Kinderen, vrouwen, en volwassen mannen schoten in paniek alle kanten op. Allemaal mensen die niet bang zijn, of niet bang willen zijn.

Maar laten we blij zijn dat we dit soort dreiging niet meer gewend zijn. Ik heb zelf een tijd in Israёl mogen verblijven in een periode dat het land werd bedreigd door raketaanvallen, Syrische chemische wapens, en terreur. Natuurlijk waren mensen bang als er iets gebeurde. Israeliёrs stonden massaal in de rij voor een gasmasker. In Eilat werd gehuild bij een vals luchtalarm.

En ook nu is het geweld weer opgelaaid. Kunnen mensen zomaar aangevallen worden. Is de spanning groot. Toch gaat daar het gewone leven door, weet de bevolking er tot bepaalde hoogte mee om te gaan. Israёl is eraan gewend.

Dit laatste mag noch Belgiё noch een ander West-Europees land overkomen. Gewenning aan deze situaties is iets dat ten koste van alles moet worden voorkomen. Misschien moeten we deze tijdelijke maatregelen accepteren om daarna zonder verder te kunnen leven.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

November 24, 2015 at 8:06 pm

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: