sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALTIJD HAD NATE SILVER GELIJK

leave a comment »

Door de jaren heen heeft Nate Silver van de Amerikaanse onderzoekssite FiveThirtyEight het bij het rechte eind. Zelfs durfde hij in 2012 tegen de Nederlandse experts in te gaan die zeker wisten dat de 45ste president van de Verenigde Staten zou luisteren naar de naam Mitt Romney, de kandidaat van de Republikeinen.

In dat jaar werkte Nate Silver voor The New York Times, en waar de gerenommeerde onderzoeksbureaus als Gallup, Rasmussen, PPP nog op de vooravond van de verkiezingen president Obama geen kans gaven, haalde Nate Silver zijn gelijk. Bovendien had hij de uitslag in alle 50 Amerikaanse staten correct voorspeld.

Nate Silver kon niet meer stuk. Volgend jaar kiezen de Amerikanen opnieuw een president. De Republikeinse kandidaat Donald Trump blijft de opiniepeilingen aanvoeren. Tegelijk geeft Silver de schatrijke vastgoedmagnaat nauwelijks kans, al is het maar omdat het partijestablishment hem absoluut niet wil. Vandaar dat hij de kandidaten Marco Rubio en Ted Cruz meer kans toedicht. Zelfs Jeb Bush acht hij nog niet uitgeschakeld.

In januari weet Amerika iets meer, want dan beginnen de eerste voorverkiezingen. De meest recente peilingen tonen aan dat Trumps populariteit stagneert hoewel de vastgoedmagnaat de voorpagina’s blijft halen met omstreden uitspraken. Dus zal Nate Silver wel gelijk krijgen.

Maar toch, weet ook hij, is er altijd die factor van onvoorziene omstandigheden waartegen geen methode bestand is. Want wat doet een aanslag als die in San Bernardino met de kiezers? is zo maar een vraag. Een schandaal kan iedere kandidaat de das omdoen. En misschien willen de Republikeinse kiezers wel een heel andere kant op dan het partijbestuur zoals ook bij Labour in Groot-Brittanniё is gebeurd.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

December 4, 2015 at 12:10 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: