sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VIER F’16’s MAKEN VERSCHIL NIET

leave a comment »

Zelfs het Amerikaanse verzoek om uitbreiding van militaire steun tegen de Islamitische Staat blijkt voor meer uitleg vatbaar. Voor de VVD is het helder: “De F16’s moeten bombardementen niet alleen in Irak maar ook in Syriё kunnen uitvoeren. We mogen onze bondgenoten niet in de steek laten”. “Ho, ho”, reageert coalitiepartner PvdA, “Niet zo snel. Eerst moet er een politiek plan komen”.

Dat is de discussie. Ouderwetse tegenstellingen tussen rechts en links doemen op. Dus staan VVD en coalitiepartner PvdA tegenover elkaar. Waarbij de liberalen zich gesteund weten door het CDA en de militaire top terwijl SP en GroenLinks op één lijn met Diederik Samsom zitten.

Maar waar gaat de discussie ten principale over? Immers, vier extra F16’s die in Syriё IS-doelen bombarderen, maken het verschil niet. Ook lijkt de zorg om de eigen veiligheid van ondergeschikt belang, al is het maar omdat het uiterst onwaarschijnlijk is dat de IS onderscheid maakt tussen landen die in Irak of in Syriё bombarderen. Ieder slachtoffer moet gewroken worden. Aanslagen zijn welkom, op elke plaats op elk moment.

Wat vermoedelijk speelt, is de vraag of Nederland zich in staat van oorlog acht. Na de aanslagen van 13 november in Parijs mag premier Rutte die vraag in een onbezonnen moment bevestigd hebben, de PvdA plaatste er via vicepremier Asscher kanttekeningen bij. Misschien is daarom een juridische onderbouwing uitgebleven. Kan het geen kwaad die alsnog te geven. En me dunkt, juristen hebben moeilijker kwesties opgelost.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

December 7, 2015 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: